A reformáció öröksége a tirpákok körében

 

– Tavaly októberben, a nyíregyházi evangélikus templom megszentelésének 230. évfordulóján gyülekezeti szinten született meg a reformációs emlékbizottság megalakításának gondolata. Berendeztek egy történeti kiállítást a nagytemplom orgona mögötti területén, és döntöttek a most megjelent kötet megszületéséről – emlékezett a közelmúltra Dr. Kovács László Attila, az egyházközség igazgató lelkésze. Bevonták a munkába Nyíregyháza szakembereit, a Levéltár és a Múzeum történészeit.
A könyv szerkesztője, Dr. Szabó Sarolta a Sóstói Múzeumfalu igazgatója számára nem ismeretlen
a tirpákok vallása és hagyományai.

 

Megreformált vallás

 


– Igazából a vallásukat hozták magukkal – a megreformált vallást –, és amikor a XVIII. sz. közepén ideérkeztek, azt az ígéretet kapták, hogy szabadon gyakorolhatják, így nagyon erős az evangélikusok hite, és ezt minden nehézség ellenére meg is tartották mindaddig, amíg a II. József -féle türelmi rendelet után már hivatalosan is szabadon gyakorolhatták vallásukat – mondta.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Több templomot is építettek az evangélikus hitű betelepülők. A legismertebb a ma is álló evangélikus templom – Nyíregyháza 1-es helyrajzi számán szereplő műemlék – de előtte már engedélyezte Károlyi Ferenc földesúr, hogy építsenek fából egy imaházat, templomot, melyet a történelem viharai során aztán el kellett bontaniuk.
Tudjuk, hogy a tirpákok nagyon szorgalmas emberek voltak, az ő munkájuk indította el a települést a városi fejlődés útján. Nemcsak földművesek, hanem iparosok is érkeztek velük, akik az ő igényüknek megfelelő mesterséget űzték. A kilenc írás között szó van a bokortanyás településszerkezetről, a csehszlovák – magyar lakosságcseréről, a népéletről, az iskolai hagyományokról, Nyíregyháza telepítő leveléről, illetve az evangélikus egyház emlékeiről, emlékjeleiről.

 

Átfogó tanulmányok


Dr. Reszler Gábor a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott főiskolai tanára, történész a kötetbemutatón részletezte, hogy milyen fontos területet ölelnek fel az írások.
Igazán átfogó tanulmány Kujbusné Dr. Mecsei Éva tanulmánya, mely a betelepülés utáni évszázad történéseit és nehézségeit tekintette át. A reformáció öröksége a tirpákok körében című kiadvány ezer példányban készült, mely kereskedelmi forgalomba nem kerül, de az érdeklődő olvasók hozzájuthatnak az evangélikus lelkészi hivatalban.


Matyasovszki Edit