A régi Magyarország ízei – Ezen a vasárnapon hagyja másra a fakanalat! Jöjjön a Múzeumfaluba!

Káposztás finomságok, ruszin ételek, sütemények, és egyéb gasztronómiai különlegességek tárháza lesz szeptember 8-án, vasárnap a Sóstói Múzeumfalu, A régi Magyarország ízei fesztiválon. Az ételkóstolás mellett a látogatók izgalmas programokra számíthatnak. A középpontba idén a kárpátaljai konyha, kultúra és hagyományok kerülnek.

Egy napra elhozzuk önöknek Kárpátalját! – ez a mottója az idei régi Magyarország ízei fesztiválnak. A skanzen kapui 10 órakor nyílnak ki a látogatók előtt, negyedórával később Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke köszönti a hagyományos gasztronómia iránt érdeklődőket. Fél 11-től a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes bemutatójával kezdődik az egész napos programsorozat.

„Nyíregyházi Tánctanoda hív mindenkit 11 órakor egy Kárpát-medencei magyar néptáncos időutazásra, ami természetesen nem lesz olyan régies, nem lesz olyan unalmas, hiszen Antal Roland és az ő meséje mindenkit elvarázsol. 12 órakor a Kárpátaljáról érkező beregszászi Sodró zenekar lesz az, aki tulajdonképpen kárpátaljai dallamokkal szórakoztatja az idelátogatókat, és kiderül az, hogy mi igenis nagyon jó szomszédok vagyunk, merthogy éppen olyan jó nótások és éppen olyan jó dallamokat tudnak húzni, vonni bőgővel, klarinéttal, cimbalommal mint itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Ezt követően mesemondás lesz a főszerep. Amolyan kárpátaljai formában, hiszen ezt vállaltuk erre a napra, hogy Kárpátalját hozzuk el erre az időre. Simándi László valamiféle módon kárpátaljai mendemondákat is belesző a saját mesébe, ami szintén nagyon érdekes, mert élőszóval manapság nem annyira divatos mesélni, de hogyha őt meghallgatják, akkor onnantól kezdve csak élőszavas mesét fognak majd hallgatni”

– mondta el Kácsor-Ignácz Gabriella rendezvényszervező.

Tánc, zene, népművészet és jókedv nélkül el sem lehet képzelni a Sóstói Múzeumfalut, ezek visszatérő elemek minden rendezvényen. A régi Magyarország ízei név azonban kötelez – a főszerep a gasztronómiáé lesz. A szervezők idén is törekedtek arra, hogy megmutassák, milyen sokrétű a vármegye és az öt néprajzi tájegység.

„Velünk lesz az ukrán nemzetiségi önkormányzat és borscs levest lehet majd kóstolni. Strudlit ki más, mint a német nemzetiségi önkormányzat fog kínáltatni és készíteni. És hát természetesen, hogyha már itt vannak a kárpátaljaiak, akkor a ruszinság is jelen van velük, elhoznak ruszin ételeket is és a kárpátaljai magyar ételeket is, amely nagyon sok esetben az ukrán ételekhez hasonlít. Ennek magyarosított változatai jelennek meg. Természetesen a tájegységeinek a jellegzetes ételei is megjelennek, a Nagyecsedi Lápi Betyárokat szerintem már mindenki nagyon várja, hiszen a szalonnasütés mellett nagyon finom kavart káposztát fognak készíteni, és hogyha a megyénk nyugati részére tekintünk, a Nyíri mezőségre, akkor a tiszavasvári lakodalmas zúzós lét és hozzá desszertként a gólyafost ajánlom mindenkinek, hogy kóstolja meg”

– nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna területi múzeumigazgató.

Idén a kárpátaljai kultúra kerül kicsit a középpontba. A nyíregyházi és kárpátaljai vidékek között élő partneri kapcsolat van, így fontos, hogy egymást segítve őrizzük a régi kor értékeit.

„Kárpátalján 2 testvérvárosunk van, Ungvár és Beregszász személyében, és a jelenlegi helyzetet figyelembe véve nagyon fontos az, hogy az ott lévő megmaradt magyarságnak az identitását erősítsük, hogy bemutassuk legalább itthon. És azért is hiszem, hogy jó ez a választás, amit a múzeumfalu most megtett, hogy nemcsak az ételeken keresztül, hanem a táncon keresztül, a mesekultúrán keresztül, a régi hagyományokon keresztül egy kicsit közelebb hozza Kárpátalját Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéhez, Nyíregyházához, mert ennek többfajta és fontos üzenete is van az itt élő magyarság vagy akár a látogatók számára, akik ide kijönnek”

– hangsúlyozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Idén utoljára lesz régi Magyarország ízei fesztivál – ez persze csak képletesen értendő, az elmúlt években bevált gasztronómiai programot a jövőben is megszervezik, viszont számos újítással, szemléletváltással. Az idei fesztivál legízletesebb ételeinek eredményhirdetése vasárnap 15 órakor lesz.


 

Kapcsolódó galéria

A régi Magyarország ízei 2024 - beharangozó