A Rózsák háborúja: zúzós kis estére számítsanak!

Hogyan lesz egy első látásra született szerelemből valódi pokol, hogyan teszi tönkre két ember 17 év házasság után egymás életét, és miféle sötét erők munkálnak a válásuk háttérben – erről szól A Rózsák háborúja. Warren Adler fekete komédiája már filmen és többféle színpadi adaptációban is szórakoztatta világszerte a nézőket. Nyíregyházán most egy teljesen új, átdolgozott verziót mutatnak be, amit a magyar környezethez igazítottak.


Barbara és János kapcsolata úgy kezdődik, mint a mesében. 17 év házasság után azonban valami megváltozik köztük. A feleség úgy érzi, a férje csak a munkájának él, és ő nem kap elég figyelmet. Barbarát már nem elégíti ki a csillogó lakás, ő is hírnévre vágyik. Úgy dönt, hogy saját vállalkozásba kezd.

- Egyszer csak tudatosul benne, hogy nem a saját életét élte, hanem tulajdonképpen az árnyéka volt a férjének és egyszer csak felerősödnek benne azok az érzések, hogy nem kapott elég figyelmet, hogy ő vele soha nem volt foglalkozva, tehát ő mindig csak egy ilyen utánfutó volt és egyszer csak úgy dönt, hogy most ebből elég – fogalmaz a Rózsa Barbarát alakító Kuthy Patrícia.

 

A veszekedés magasiskolája

Mivel János annyira elfoglalt, hogy még felesége terveit sem hallgatja meg, a nő válni akar. A férj ezt ellenzi, de a nő makacssága miatt felveszi a kesztyűt. A válás miatt a házaspár teljesen átalakul. A nő és a férfi osztozkodni kezd, de minden apróságon összevesznek.

- Ők a végsőkig mennek. Szóval, amit lehet. Tényleg ez az apróság, hogy amikor az ember már nem egy konkrét tárgyon veszekszik, hanem csak az van benne, hogy veszekedjen. Mindegy, csak igazam legyen – teszi hozzá Rák Zoltán, aki Rózsa János szerepében látható.

 

 

Őrület a színpadon!

A válás őrületté fajul, ahol a házaspár észre sem veszi, hogy a minden hájjal megkent ügyvédjeik rendezik a jelenetet. A néző pedig sírva vigad, mert átérzi a házaspár kínjait. Vannak mély pillanatok az előadásban, amikor azt érzed, hogy nagyon tudsz azonosulni ezzel és nagyon fájdalmas, és a következő pillanatban meg lehet mutatni ennek az őrületét, hogy ez micsoda abszurditás, hogy két ember szétveri egymást, meg tönkreteszi egymást – mondja Végh Zsolt, a darab rendezője.

Warren Adler nagy sikerű regényéből Nyíregyházán egy vadonatúj színházi adaptáció készült. Az ízig-vérig fekete komédiát magyaros környezetbe ültette át az új verziót létrehozó Stefanovics Angéla, Végh Zsolt, Zsigó Anna trió.


Z. Pintye Zsolt