A spanyol Héctor Álvarez szakaszgyőzelmével kezdődött a Nations’ Cup Hungary ifjúsági világkupa

Mezőnyhajrával zárult Vásárosnaményban a kétnapos nemzetközi viadal első szakasza, ahol az ír Seth Dunwoody végzett a második helyen, míg a cseh Jan Podaril lett a harmadik – legjobb magyarként Pakot András az előkelő tizedik pozíciót csípte el, ám az etap közbeni jóváírásoknak köszönhetően Takács Zsombor (MBH Bank Cycling Team) várhatja a legjobb helyről a folytatást.

A 136,5 kilométeres etapon Vásárosnaményból indulva három nagyobb kör várta a beregi térségben a kerekeseket Tákos, Csaroda, Tarpa, Tivadar, Gulács és Jánd településeket érintve – két gyorsasági részhajrával megfűszerezve.

Az éles rajtot követően folyamatosak voltak a próbálkozások, ám életképes szökés nem nagyon akart kialakulni. Az első gyorsasági részhajrát az osztrák Helmo Fugger nyerte. A folyamatos tempóváltások és próbálkozások hatására mintegy szűk hetven kilométer megtétele után nyolc kerekes szakadt el a főmezőnytől, ám ez a csoport sem jutott messzebb fél percnél, így a második sprinthajrá előtt már újra egyben tekert a karaván.

Az osztrák Fugger ezt a sprintet is megnyerte, melyben Takács Zsombor (MBH Bank Cycling Team) harmadik lett, így időjóváírásra tett szert.

Az utolsó kilométereken a sprintre készülő csapatok vették át a kezdeményezést, elsősorban a spanyolok dolgoztak keményen, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Héctor Álvarez nyerte a szakaszt az ír Seth Dunwoody és a cseh Jan Podaril előtt.

„A stratégiánknak megfelelően alakult ez a szakasz, s habár életképes szökés nem tudott kialakulni, ennek ellenére próbáltuk kontroll alatt tartani a történéseket. Az utolsó húsz kilométeren már nagyon észnél kellett lenni, de véghezvittük azt, amiért jöttünk, megnyertük az első szakaszt – nyilatkozta a célba érkezést követően Héctor Álvarez.

 

 

 

Legjobb magyarként Pakot András (magyar nemzeti válogatott) ért célba a tizedik helyen, ám az összetett versenyben Takács Zsombor (MBH Bank Cycling Team) várhatja a legjobb helyről a folytatást, aki a részhajrában elért időjóváírása révén a hatodik helyről vághat neki a a 2/A etapnak.

A legjobb első éves kerekesnek járó kék trikót, valamint a pontverseny zöld mezét egyaránt Heimo Fugger szerezte meg.

Eredmények
1. szakasz, Vásárosnamény–Vásárosnamény (136,5 km)
1. Héctor Álvarez (Spanyolország) 3:02:20
2. Seth Dunwoody (ír) a.i
3. Jan Podaril (cseh) a.i
4. Michal Strzelecki (lengyel) a.i
5. Filip Smoras (norvég) a.i
6. Kacper Mientki (lengyel) a.i
7. Felix Orn-Kristoff (norvég) a.i
8. Heimo Fugger (osztrák) a.i
9. Marcos Freire (spanyol) a.i
10. Pakot András (magyar nemzeti válogatott) a.i

Összetett
1. Héctor Álvarez (Spanyolország) 3:02:20
2. Jan Podaril (cseh) + 3 mp
3. Seth Dunwoody (ír) + 4 mp
4. Heimo Fugger (osztrák) + 4 mp
5. Kacper Mientki (lengyel) + 8 mp
6. Takács Zsombor (MBH Bank Cycling Team) + 9 mp
7. Michal Strzelecki (lengyel) + 10 mp
8. Filip Smoras (norvég) + 10 mp
9. Felix Orn-Kristoff (norvég) + 10 mp
10. Marcos Freire (spanyol) + 10 mp

A Nations’ Cup Hungary két félszakasszal folytatódik, augusztus 15-én délelőtt Ibrány (86,3 kilométer) körül köröz a karaván, míg délután egy nyíregyházi (3,6 kilométer) egyéni időfutammal zárul a viadal.