A sport jelentette számomra a kitörési lehetőséget - Kovács Richárd volt a vendég a Kossuthban
fotó: Szarka Lajos

Kovács Richárd ökölvívó volt a vendég az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban. A bokszoló mesélt pályafutásáról, és a sport fontosságára, valamint az olimpiai értékekre hívta fel a figyelmet. Az intézménybe rendszeresen hívnak meg példaképeket. 


Nagy Tímea, Vaskuti István, Jónyer István. Csak néhány ismert sportoló, akik a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium vendégei voltak a közelmúltban. Pályafutásukról meséltek, és igyekeztek motiválni a diákokat, hogy rendszeresen mozogjanak. Pazonyi György évek óta foglalkozik az olimpiák történetével, és igyekszik tudását és a sport szeretetét átadni a fiataloknak is. 

- A közelmúltban kaptam egy levelet korábbi diákomtól, aki ma már egyetemista, hogy ezeknek az előadásoknak a hatására vette fel a kapcsolatot szövetségekkel, és beszélgetett ismert sportolókkal. Ez egy jó visszajelzés számomra, hogy érdemes csinálni -mondta Pazonyi György testnevelő.

Ezúttal a MOB kiválasztott 5 iskolát az országban, akik benne vannak az Olimpiai Értékek Oktatási és Nevelési Program címet viselő projektben. Ennek keretében Kovács Richárd ökölvívó volt a vendég. A beszélgetés során olyan témák kerültek szóba, mint a kiválóságra való törekvés, az erőfeszítés öröme, a fair play, az egymás iránti tisztelet, és a harmonikus test, szellem és lélek. Az NYVSC-Big Boxing versenyzője civilben tanárként dolgozik. Számára a tanulás és a sport jelentette a kitörési lehetőséget. 

- Kisgyerek koromtól úgy készültem, hogy diplomát szeretnék, és kijutni az olimpiára. Mindkét célt elértem, de ehhez rengeteget kellett dolgozni. Hátrányos helyzetű családban nőttem fel, és a sport jelentette az egyik lehetőséget számomra - mondta Kovács Richárd ökölvívó.

Az ökölvívó Párizsban az ötödik helyen végzett, és az olimpia óta folyamatosan hívják előadásokra, bemutatókra. Örömmel tesz eleget a felkéréseknek. Kovács Richárd az olimpián utolsó meccsén már sérülten lépett a kötelek közé, így jelenleg még kezelésekre is jár a válla miatt. 

Kapcsolódó galéria

Kovács Ricsi olimpikon előadása a Kossuth gimiben