A szamócaszezonra is hatással volt az évszázad leghidegebb áprilisa
Fotó: Illusztráció

A szamóca az első hazai gyümölcs, amely tavasszal az üzletekbe és a piacokra kerül. Fólia alatt termesztett változata már kapható, a szabadföldi szedése pedig május végén, június elején indul. 

A szokásosnál két héttel később kezdődött szüret a kedvezőtlen időjárás miatt – derült ki az M1 Magyar gazda című műsorából.

„A tavaszi időjárás, főleg a március fényszegény és hűvös időjárása a fejlődést egy picit visszavetette. Hideg volt a talaj is, nem vette fel a tápanyagot kellő mértékben. És azt tapasztaljuk, hogy kevesebb a bogyó is. Nem hozott annyi virágot”

– mondta Pozderka Roland, a Szolnoki Epersziget termelője.

Kelemen Péter, a FruitVeB alelnöke hozzátette:

Az április az elmúlt 120 év tizenötödik leghidegebb áprilisa volt, és a 21. század eddigi leghidegebb áprilisa itthon. Ez mindenképpen abba az irányba hatott, hogy csúszik a szezon.
Tavaly 550 hektár szamócaültetvényre igényeltek területalapú támogatást a gazdák. A teljes termőterület azonban ennél nagyobb, sok helyen ugyanis belterületen vagy egy hektár alatti földeken is termesztik a gyümölcsöt.

„A területnek egy viszonylag kicsi, valószínűleg maximum egytizede van fűtött fóliasátrakban. Egy jelentős része van úgynevezett hideg fóliákban. És vannak a szabadföldi területek. A szabadföldi területeket sem úgy kell elképzelni, hogy azok az esőtől nincsenek védve. Mi szabadföldinek hívjuk azokat a szamócásokat, ahol a hőmérsékletet nem befolyásolja valamilyen zárható termesztő-berendezés, de ettől függetlenül fóliával takarják az állományokat annak érdekében, hogy az esőtől megvédjék, hogy a szüret alatt ne legyen minőségromlás”

– sorolta a FruitVeB alelnöke.

A fóliasátras technológia nagyobb termésbiztonságot eredményez, ezért egyre nagyobb területen alkalmazzák a kertészek. A szabadföldi területek alkalmasak a vásárlók körében népszerű Szedd magad!-értékesítésre. Sokak számára ez egy gyümölcsvásárlással egybekötött szabadidős program.

A magyar fogyasztók a friss, zamatos, kiváló minőségű hazai szamócát keresik, amely jóval kelendőbb, mint az import.
Aki befőzni akar, az nem egy-két kilóban gondolkodik, és ilyenkor mindenképpen érdemes közvetlenül a termelőtől beszerezni a gyümölcsöt – tette hozzá Kelemen Péter.

A befőzéssel és a lekvárkészítéssel érdemes kivárni az idény végét, akkor ugyanis a gyümölcs már olcsóbb. Aki nem szeretne a szedéssel bíbelődni, az ültetvények melletti árusítóhelyeken, illetve az internetes felületeken, vásárlói közösségeken keresztül is beszerezheti a gyümölcsöt a termelőktől.

Forrás: hirado.hu