A szomszéd fűje mindig zöldebb!
Fotó: Szarka Lajos

Ingyenes fűmagra és komposztra pályázhattak a nyíregyháziak. A lehetőséggel sokan éltek, hogy szebbé varázsolják a házuk előtti közterületet. A NyírVV szakemberei tanácsokkal is segítik a város lakóit. 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a NYÍRVV Nonprofit Kft. 2023-ban is meghirdette „A szomszéd fűje mindig zöldebb!" városszépítő akciót. A város lakossága és a megyeszékhelyen található intézmények az ingatlan előtti közterületre igényelhettek 1 kg fűmagot, továbbá 1 köbméter komposztos termőföld keveréket, amelyet a sikeresen pályázóknak ingyenesen biztosítottak.

- Ezt az akciót több mint egy évtizede rendszeresen meghirdetjük. Idén több mint kétszázan pályáztak, és 182 sikeres volt. Minden évben kitétel a pályázatnál, hogy csak azok jelentkezhetnek, akik az előző évben nem nyertek. A város lakói nagyon kedvelik ezt a lehetőséget - mondta Dicső Péter, a NyírVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója. 

Egy háztartásban élők esetén csak egy pályázatot adhattak be.  A NYÍRVV Nonprofit Kft. a füvesítési akcióval együttműködésre kívánja ösztönözni a városlakókat, hogy Nyíregyháza minél „zöldebb” településsé válhasson, valamint a lakossággal közösen szeretnék növelni és javítani a város zöldfelületeinek nagyságát és minőségét. A társaság a pályázatokat érkezési sorrendben, elbírálás alapján támogatta. Sokan éltek a lehetőséggel, hogy befüvesítsék a házuk előtti területet, és vannak akik már átvették a fűmagot és a termőföldet. 

- Tavaly novemberben költöztünk kertes házba, így nekünk kapóra jött ez a lehetőség, ezért pályáztunk, ami eredményes volt. Szeretnénk szebbé varázsolni a ház előtti részt - mondta Soltész Péter.  

A komposztos termőföld keveréket és a fűmagot a társaság ingyen biztosította, azonban az elszállítás, a füvesítés és a további ápolás az igénylő feladata. A nyerteseket telefonon illetve e-mailben értesítették. A NYÍRVV szakemberei füvesítési tájékoztatást is nyújtanak azoknak, akik ezt igénylik. A mostani pályázat március közepén zárult, de további pályázatokat írt ki a társaság. A „ szomszéd fűje mindig zöldebb!" pályázat nyertesei most hétvégén és a jövő hét végén vehetik át a fűmagot és a földet.