A Szuro-Trade megcsinálta azt, amiről mások csak álmodnak!

Európai szenzáció és a maga nemében páratlan technológiai fejlesztés egy magyar, családi vállalkozásnál – így üdvözölték a térség országgyűlési képviselői és politikusai a Szuro-Trade Kft. vadonatúj terményszárítóját. A berendezés lényege, hogy gáz és más külső hőenergiaforrás nélkül képes működni. A fejlesztésben aktívan közreműködő műszaki vezető elmagyarázta, hogy a szárító faapríték és a termények rostálásból származó anyagok elégetésével működik.

– Ezekben a hőhasznosító berendezésekben, ami hőcserélő és tüzelőberendezésekből, valamint légtechnikából áll, a faaprítékot és a rostaaljban keletkező biomasszát elégetjük, így váltjuk ki a berendezésben korábban korábban beépített gázégőket – magyarázta Kiss Tamás.



Nem állt le a fejlesztés



A repcétől kezdve a kalászosokon át a kukoricáig számos terményt szárít a nyíregyházi mezőgazdasági vállalkozás ezen a telephelyen. Mivel a magvak szárítása rendkívül energiaigényes, így nagyon fontos volt számukra, hogy olyan technológiát fejlesszenek ki, amivel csökkenthetők a rezsiköltségek.

– Nagyon nagy vágyunk és célunk volt, hogy elérjük, hogy úgy tudjuk üzemeltetni ezt a berendezést, hogy teljes fosszilis energia nélkül. Ez a technológia tudja. Nyilván nem vagyunk még elégedettek, mert ennek a pályázati alapnak köszönhetően megfelelő forrás volt arra, hogy egy nagyon komoly minőségben elkészüljön ez a projekt. A célunk az, hogyha tudunk tovább haladni, akkor egy olyan berendezést alkossunk, ami kompakt, letelepíthető és 3-5 éven belül megtérül minden szárító tulajdonosnak – tette hozzá Szurovcsák András, ügyvezető igazgató.



Pályázati pénzt is nyertek


A páratlan innováció a Norvég Finanszírozási Mechanizmus és a Zöld Ipari Innováció Program támogatásával jött létre több mint 400 millió forintból. Ennek több mint felét pályázati forrásból szerezte meg a Szuro-Trade Kft. A nyíregyházi székhelyű céget 20 éve alapították és jelenleg 220 alkalmazottal rendelkezik. Éves árbevétele 8-12 milliárd forint között mozog, amivel az első harminc lenagyobb árbevétellel rendelkező vállalkozás egyike a megyében.

Z. Pintye Zsolt