A tavalyihoz hasonló főszezon volt Nyíregyházán

– Nyíregyházán a vendégéjszakák száma az elmúlt években folyamatos – többször kétszámjegyű – növekedést mutatott, ez a fejlődés 2015-re elérte a csúcspontját, 2016-ban pedig stagnált. Látszik, hogy 4 csillagos szálloda hiányában a fejlődési ütem lelassul, annak ellenére, hogy a város a teljes ifabevételét turisztikai marketingre fordítja – tájékoztatta szerkesztőségünket Furkóné Szabó Marianna, a TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője, az adatokat értékelve.

Minden harmadik külföldi

A KSH nyár végéig rendelkezésre álló adatai alapján egyre többen érkeznek külföldről, most már több mint minden harmadik turista választja a határokon túlról városunkat. S tovább is maradnak: az összes vendégéjszaka harmadát nekik köszönheti a város. Az átlagos tartózkodási idő egész évre vetítve egyébként közel két éj. Az év első kétharmadában a látogatóink többsége Európából jött, melyen belül a szomszédos országokból és Lengyelországból érkezők aránya jelentős.

Szlovák, lengyel, román, német

A vendégéjszakák számát tekintve az idei évben első helyen Szlovákia áll, ahonnan 8 százalékkal több vendéget és 7,5 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken 2016. augusztus 31-éig. A KSH adatai alapján a második legfontosabb küldőpiacunk Lengyelország, innen is többen jöttek, mint tavaly, de ez különösen érvényes a „harmadik helyezett” Romániára, a vendégéjszakák számának 12,58 százalékos növekedésével. A nem szomszédos országokból érkezőknél a német vendégéjszakák száma is kiemelkedő, a városunk iránt mutatott növekvő érdeklődésnek köszönhetően a negyedik legtöbb a németeknek köszönhető az első nyolc hónapban.

Ez egy fotómontázs a Sóstón megépülő négycsillagos szálloda látványtervéből, melyet a többi tervpályázattal együtt november közepéig megnézhetnek a Váci Mihály Kulturális Központ földszintjén

Eredményes kampányok

– A statisztikai adatok tükrében az idei év egyik legnagyobb pozitívuma, hogy egyre több külföldi fedezi fel a Nyírség fővárosát – értékelt az ügyvezető, majd hozzátette: – A legfontosabb küldőpiacokat tekintve a román vendégéjszakák számának a növekedése kimagasló, mely a kormányzati támogatásból megvalósult intenzív marketingkampánynak köszönhető. Ennek keretében tavaly júniustól az idei év májusának végéig nyomtatott és elektronikus formában, illetve számos alkalommal és helyszínen személyesen is népszerűsítettük Nyíregyháza és a Nyírség egyedülálló turisztikai kínálatát. A munkánk eredményeként az idén jóval több román turistát látott városunk vendégül, mely számunkra is egy megerősítés, hogy a jövőben is érdemes kiemelt figyelmet fordítani erre a piacra. Idén emellett nagy hangsúlyt fektettünk Lengyelországra, ahol több alkalommal személyesen csábítottuk Nyíregyházára a potenciális turistákat. A szokásos, minden évben ismétlődő munkák mellett pedig terveink között szerepel a belföldi piacokon történő még intenzívebb megjelenés – tekintett előre is Furkóné Szabó Marianna.

A Nyíregyházi Állatpark, mint fő turisztikai attrakció a 20., jubileumi évében új állatokkal is „kedveskedik”. Képünkön példul a nemrégiben érkezett, ritka nagymacska, a nőstény perzsa párduc.

Egyre magasabb elvárások

Egy korábbi számunkban közzétettünk jó néhány visszajelzést azoktól, akik itt nyaraltak, természetesen a véleményeket a TDM-nél is figyelik. Eszerint a vendégek igénylik a félpanziót és a belépőket tartalmazó komplex csomagajánlatokat. Ezen kívül sokak elvárása az ingyenes wifi, mely napjainkra már mondhatni, hogy alap kritériummá vált. Mindezek – természetesen, az ár mellett – erősen befolyásolják a választást a helyek között. Nyíregyházán számos típusú és árkategóriájú szállás található, így minden célcsoport megtalálhatja a maga számára legmegfelelőbbet.

(Szerző: Tarczy Gyula)

 

„GRATULÁLOK A VÁROSUKHOZ!”

Az alábbi csupán egy levél abból a sokból, ami közvetlenül a városházára, vagy a polgármester postafiókjába érkezik, egy-egy nyíregyházi nyaralás után:

„Szívből gratulálok városukhoz!
2016. október 21–23. között néhány napot barátnőmmel Nyíregyházán töltöttem. Mindketten évtizedekig Veszprémben éltünk, én – jelenleg már, ismét – az Alföldön, ahol születtem. Csak annyit tudtunk a városról, amennyi az interneten megismerhető, ez nem volt kevés, de amivel szembesültünk, az maga volt a csoda. Nagyon szép, harmonikus, nyugodt, bizalomnyújtó, kedves, ápolt, gondozott és harmonikusan szép a városuk. Megkockáztatom, hogy a rengeteg pénzt felemésztő megyei központok közül sokat, sőt még a főváros nagy részét is felülmúlja az a törekvés és eredmény, amit a városukkal tettek. Manapság azt is gondoljuk átlagpolgárként, hogy csak a város volt az első, semmi más! Szakadó eső volt, de amit tudtunk, mindent megnéztünk. Jobban emlékeznénk a látott épületekre, szobrokra, ha táblás információkat olvashattunk volna róluk. Ez az egyetlen, amit meg kellett jegyeznem, nincs több... Mindenütt üzletek, szép portálok, egy üzletet sem láttunk, amely eladó vagy kiadó lenne és ezért be van zárva. Csodáltuk a tereiket, a rengeteg padot, pihenőhelyeket, a gondozott, virágosított parkokat. Kérem, fogadják el tényszerű véleményünk, mert ismerünk az országban olyan nagy városokat, megyeszékhelyeket – sőt éltem is néhányban –, amelyek meg sem közelítik ezt a várost... Látszik a törődés a lakossággal, a látogatókkal. Csaknem egy napot töltöttünk az állatkertben. Meglepett, feledhetetlen. Nagyon kevés az elismeréshez, ha csak gratulálok Önöknek, az alkotóknak, az ápolóknak, gondozóknak. Amerre csak járni fogok, mindenütt hírét viszem a látványnak, kinek csak tehetem, figyelmébe ajánlom, hogy van néhány város, kiemelkedően Nyíregyháza és látványosságai, állatkertje, amely igazolja, hogy nemcsak Dunántúl van, de Tiszántúl is Magyarországon. Örülünk, hogy ott lehettünk!”
(név és cím a szerkesztőségben)