A technika illúziója  - Megnyílt a Kállay Gyûjtemény elsõ idei kiállítása

Szegedi Attila festõmûvész 20 festménye került a gyûjtemény emeleti kiállítóterébe, tájképek és portrék egyaránt. A megnyitón dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta, Nyíregyháza számára kiemelten fontos a vármegyében élõ kortárs mûvészek támogatása.

Sikeres évet zárt 2023-ban a Kállay Gyûjtemény, alapításának 30. esztendejében. A látogatói szám meghaladta a húszezret, ezt a tendenciát pedig idén is folytatni szeretnék. Múlt hét csütörtökön az idei év elsõ képzõmûvészeti tárlatát nyitották meg az emeleti kiállítótérben, mely a magyar kultúra napi kamara­ki­állítással egészül ki. – A Kállay Gyûjtemény már egy évtizede felvállalta a városban és a vármegyében élõ tehetséges képzõmûvészek munkásságának bemutatását. Ilyen most Szegedi Attila festõmûvész is, akinek alkotásait meg lehet tekinteni február 29-ig – mondta el a Kállay Gyûjtemény vezetõje, Dohanics László.

Fontos a technika és az esztétika

Szegedi Attila mátészalkai születésû festõmûvész érdeklõdése a rajz, festészet és mûvészetek iránt már az általános iskolában megmutatkozott. Olajfestékkel dolgozik, legtöbbször farostra vagy vászonra, több hazai és külföldi településen állították már ki alkotásait. Ahogy fogalmazott, alkotói tevékenységében rendszeresen kísérletezik, mindenben a szépséget, az esztétikát, az egyensúlyt keresi. A Kállay Gyûjtemény falaira 20 festménye került fel, tájképek és portrék egyaránt. Elmondása szerint számára a technika rendkívül fontos, talán fontosabb is, mint maga a téma, nem véletlen tehát, hogy a tárlat A technika illúziója címet kapta. – Nekem a technikai illúzió a legeslegfontosabb a mûvészetemben, ezzel tudom leginkább kifejezni önmagamat. A kihívást abban keresem, hogy megpróbálok jobban elmélyülni a dolgok mikéntjében, mi hogyan mûködik, milyen a mechanizmusa, a realizmus nekem mindig ezt jelentette.

Felkarolják a mûvészeket

A kiállítás megnyitóján dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere mondott köszöntõt, melyben hangsúlyozta, nemcsak a Kállay Gyûjtemény, hanem a város számára is kiemelten fontos a vármegyében élõ kortárs mûvészek támogatása. – Tavaly volt 30 éves a Kállay Gyûjtemény és ennek örömére a történetében elõször átlépte a húszezres látogatószámot, s a zászlójukra tûzték, hogy a kortárs, tehetséges festõmûvészeket bemutassák. Ha valaki eljön és megnézi ezeket a mûveket, akkor láthatja, komoly alkotómûvészrõl van szó.