A Tirpákok tudnak élni!
Vaddisznópörkölt, csülkös-körmös pacal, pálinka és Dr. Alban. Ötödik alkalommal rendeztek Tirpák Fesztivált Nyíregyházán. A szabolcsi megyeszékhelyen két napon keresztül 40 csapat sütött-főzött, miközben egymásnak adták a mikrofont a fellépők. A hagyományos ízek, a retro zene, na meg a vérpezsdítő mulatós még a hűvös, esős időjárást is legyőzte.

Frissen sült, illatos csörögével csábította a látogatókat a Tirpák Fesztiválra a mátészalkai Kállay Rudolf Szakközépiskola csapata szombat reggel. Az édesség mellett persze tartalmas egytálételeket is kínáltak… – Jó tirpák módra főztünk isteni káposztás paszuly levest, meg pergelt savanyúkáposztás sztrapacskát, tepertővel – nevetett Szakács Pál, a csapat kapitánya.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Trifonov Éva)

 

Legális volt a disznóság

 

A napkoriak a disznóságra esküdtek, az ő sátruk alatt több ezer adag, sertéshússal készült finomság gőzölgött. – Készítünk egy csülkös, körmös pacalt, körülbelül 450 adaggal készültünk, illetve lesz toros káposztánk, ezer adaggal készültünk, illetve lapcsánkából is lett kétezer adag – tette hozzá Támba Miklós a napkori Napkorona Udvarház tulajdonosa.

 

További légifelvételekért kattintson a fotóra! (Légifelvételek: Kohut Árpád)

 

Vadul is főztek

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gasztronómia Egyesület idén három vaddisznó színe-javát vagdalta bele egy hatalmas üstbe. – Mi egy vaddinszópörkölttel készültünk, két fajta körettel, tarhonyával, burgonyával illetve savanyúságként csemege uborkával – kevergette egy hatalmas fakanállal az ételt Huszár Tibor, mesterszakács.

 

40 csapat sütött főzött a Tirpák Fesztivál első napján a Kossuth téren. A Népi Ízek Találkozóján a hagyományokon volt a hangsúly.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Trifonov Éva)

 

Na de hová tartunk?

 

Tóthné Medved Zsuzsanna, a Nemzeti Gasztronómia Szövetség regionális elnöke a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy napjainkban azok a vendéglátósok lehetnek sikeresek, akik jól ismerik a térség hagyományait.

 

További légifelvételekért kattintson a fotóra! (Légifelvételek: Kohut Árpád)

 

„Büszkék vagyunk a tirpákokra!”

 

A város nevében dr. Ulrich Attila köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket. Az alpolgármester kiemelte, a Tirpák Fesztivál az egyik legsikeresebb városi nagyrendezvény, amire méltán lehet büszkék az itt élők. – Az elmúlt négy rendezvény, ami megvalósult itt, bebizonyította már, hogy ez egy jó kvalitású, sok érdekességet tartalmazó két nap Nyíregyháza életében, amire érdemes egy kis eső ellenére is kijönni és azt gondolom, hogy ez a csendes eső nem lehet akadály – fogalmazott dr. Ulrich Attila, alpolgármester.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Trifonov Éva)

 

Dr. Alban, Betty Love, meg a mulatós

 

A két napon át tartó fesztiválra testvér- és partnervárosok csapatai is eljöttek és főztek. Így szlovák, ukrán és lengyel különlegességekkel is meg lehetett ismerkedni. A jó ételekhez egész nap kiváló muzsika is társult, este pedig olyan Retro Party-n lehetett részt venni, melynek a svéd Dr. Alban volt a sztárvendége. A Tirpák Fesztivál vasárnap grill bajnoksággal folyatódott, majd a mulatós zene ismert alakjai zárták.

 

Z. Pintye Zsolt