A tojás világnapja

A KSH adatai szerint az egy főre eső tojásfogyasztás évről évre folyamatosan csökken, a legutóbbi felmérés 215 darab tojást jelez egy fő éves fogyasztásának. A nagyüzemi tojástermelés évente most mintegy 800–900 millió darab, ebből mintegy 40–45 millió az export. A háztájiban előállított tojás mennyisége mintegy 700 millió darab. Az idei első félév termelése 442 705 ezer darab tojás volt, ami 11 százalékkal magasabb, mint tavaly.

 

A HAZAI FOGYASZTÁS KÖZEL 28 SZÁZALÉKA IMPORT

 

Sok függ attól, hogy milyen az unióban a telepítési kedv, mennyire jellemzi az uniós piacot a túltermelés. Ez esetben az unió tagállamaiban megjelenő felesleg azonnal megjelenik a magyar piacon is, mégpedig jellemzően dömpingáron, mely nemcsak az itthoni árakat töri le, hanem képes kiszorítani a magyar terméket a hazai piacról, de a következő év telepítési kedvére is erősen kihat. A kötelező technológiaváltás – 2012 második fele – óta gyakorlatilag túltermelés van az unióban. A nagy mennyiségben hazánkba érkező, áfacsalással behozott tojás erősen lenyomja a termelői árat, a fogyasztói árak azonban ettől függetlenül nem csökkennek. Éppen ezért a Tojásszövetség továbbra is szeretné elérni, hogy a tojás bekerüljön azon élelmiszerek körébe, melyek általános forgalmi adóját 5 százalékra fogják csökkenteni, amivel a termelő és a fogyasztó is jól járna.

 

EGÉSZSÉGESEBB ÉS BIZTONSÁGOSABB

 

Az Egyesült Királyság Élelmiszerkutató Intézete egy tanulmányt adott ki, mely szerint a tojás ma egészségesebb és biztonságosabb; több tápanyagot tartalmaz, mint 30 évvel ezelőtt. Ennek oka a madarak jobb takarmányozása. Az intézet kutatói úgy vélik, hogy a tojás egészségesebb manapság, mert az újabb takarmányok segítik a tyúkot abban, hogy több D-vitamint, illetve más tápanyagot tudjanak felvenni. A 80-as évek óta a tyúkok búzából, kukoricából, növényi olajokból és nagy fehérjetartalmú komponensekből álló tápot kapnak. A tudósok azt találták, hogy egy közepes méretű tojás közel 25 százalékkal kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a 80-as években tartalmazott.

Sz. T.