A Tokaji úti vasúti átjáró is a konkrét tervek között

Egyelõre építkezési terület a régóta várt négycsillagos Hotel Sóstó Spa & Resort, de a Nyíregyházi Televízió stábja már bejutott a helyszínen szemlézõ közéleti személyiségek kíséretében. (Az errõl szóló tudósítás most is megtekinthetõ a nyiregyhaza.hu oldalon.) Ennek a beruházásnak is ugyanaz az elõzménye, mint másik tucatnyinak: még 2015. november 10-én kötött megállapodást Magyarország Kormánya és az önkormányzat, a képviseletükben Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Kovács Ferenc polgármester a Modern Városok Program keretében.

Példátlanul nagyszabású vidékfejlesztés

Nyíregyháza az elsõk között volt, ám azóta mind a 23 megyei jogú városban megszületett a szerzõdés, és tavaly õsz óta tárca nélküli miniszterként felel a területért Kósa Lajos. A nyíregyházi kötõdését többször is hangsúlyozó (egyébként korábbi debreceni polgármester) miniszter az országos programról szólva kijelentette: ez a rendszerváltozás óta megvalósuló legnagyobb szabású vidékfejlesztési program, hiszen 3500 milliárd forintnyi forrásról és 23 nagyvárosról szól, mellyel szûkebben értelmezve 2, tágabban 6,5 millió lakost érnek el.

Biztosított források, zajló beruházások

– Konkrétan összesen 250 fejlesztési projektrõl beszélünk, melybõl 47 kivételével már mind a megvalósulás valamely fázisában van – tervezés, elõkészítés, kivitelezés – vagy akár meg is valósult, mint Nyíregyháza esetében, gondolva a Tokajig vezetõ kerékpárútra, a Kállay-kúria elsõ ütemére vagy a 41 tagból álló gázüzemû buszflotta idehozatalára, melyek nemsokára munkába állnak – fogalmazott a miniszter. Kósa Lajos hozzátette: a fennmaradók esetében a mûszaki tartalmakat érintõen folynak egyeztetések, ám ez nem gátolja a megvalósulásukat. A teljes összegbõl már 260 milliárdot át is adtak az önkormányzatoknak, s a finanszírozás biztosított, melynek több mint fele uniós, a kisebbik része hazai költségvetési forrás, s várható befejezése 2022.

90 milliárd – plusz a többi

A bejárást követõ sajtótájékoztatón Kósa Lajos hangsúlyozta: a beruházások összértéke jelenleg 70 milliárd forint körüli, ám a kiegészítésekkel elérheti majd a 90-et. Dr. Kovács Ferenc polgármester hozzátette, a Modern Városok Program mellett számos egyéb, például TOP-os (uniós) forrásból zajlik vagy készül fejlesztés Nyíregyházán, ami újabb közel 30 milliárd forintot jelent. Dr. Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár pedig jelezte, például az épülõ jégpálya és a majdani versenyuszoda is ezeken túli forrásokból készül el. Elõbbiért a sajtó elõtt mondott neki köszönetet a miniszter, hiszen sokat segített államtitkárként a jégpálya megvalósulásában.

A kép elõterében Kósa Lajos miniszter, dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Szabó Tünde államtitkár

Találkozók a városvezetőkkel

A miniszter megjegyezte, amikor megkapta a feladatot, tavaly október és december között Budapesten találkozott az érintett városvezetõkkel, ebben az idõszakban pedig a helyszíneken tájékozódik személyesen, s a program bizonyos kiegészítésekkel, elemekkel bõvülhet is.

Újabb évtizedes álom

Ezek közé tartozik a Tokaji úti átjáró is. Szándékosan nem írtunk felül- vagy aluljárót, mert pillanatnyilag nem az a kérdés, hogy megvalósul-e, hanem az, hogy melyik verziója – ezt jeleztük a fentebbi címben is. A vasúti átkelés biztonságos és gyors megoldása régi vágya a nyíregyháziaknak, most mindkét verzióra készülnek a tervek. Figyelembe véve azt, hogy itt számos ipari-kereskedelmi egység van – s természetesen nem lesz sokáig az enyészeté a volt MG Fõiskola múlt évtizedbõl itt maradt kollégiumi épülettömbje sem –, a város az aluljárót szorgalmazza, mely városképi szempontból is elõnyösebb lehetne. Döntés késõbb születik.

Népszerû a Tokajig vezetõ kerékpárút

Továbbépül az elkerülõ

Ugyancsak ezt a részt érinti, hogy tavaly nyárra elkészült a Tokajig vezetõ kerékpárút (a növényzetet is újratelepítették, s a további pótlásokat tavasszal végzik el), és nemsokára eléri ezt a szakaszt is a Nyugati elkerülõ, amely pillanatnyilag a 36-os, Tiszavasvári útig kígyózik. Sõt, tovább is épül, egészen Nyírszõlõsig, ahol a távolabbi tervek között szerepel egy csomópont, valamint a Sóstógyógyfürdõre való eljutás megkönnyítése. Ami a munkákat illeti: nemsokára a kivitelezés látványosabb szakaszába érhet ez a projekt is, hogy néhány éven belül teljesen elkészüljön.

Bezárul végre a Nagykörút

Egy, a belsõ közlekedést elõsegítõ terv is konkrét fázisához érkezett: a Nagykörút bezárásáé. A miniszter is kijelentette, hogy – nyíregyházi kötõdésû lévén – gyermekkora óta tisztában van ennek fontosságával, így kétszer két sávosra bõvül a Nagykörút a vasútállomástól a Debreceni úti felüljáróig, sok közlekedési anomáliát megoldva. Dr. Kovács Ferenc polgármester ezt azzal egészítette ki, hogy még az idén elkészülhetnek a kivitelezési tervek, s így jövõre megindulhat a munka. Stratégiailag pedig a közlekedés könnyítését segítette a Mezõ utcai csomópont tavaly decemberre elkészült átépítése is, nem messze ettõl a területtõl.

Újabb ipari park

Egy újabb ipari park kialakítása is a része a programnak, amely a Nyugati elkerülõ városhoz közelebbi oldalán lesz. – Azért fontos ezt hangsúlyozni – fejtette ki a miniszter –, mert ez nem azonos a LEGO által beharangozott további fejlesztés területével, ami szemben van. Ezt a NIPÜF, tehát a Nemzeti Ipari Park Üzemeltetõ és Fejlesztõ Zrt. koordinálja. A 2,8 milliárd forintos beruházás keretében elsõ körben 24 hektárnyi terület felvásárlása folyik, amit aztán természetesen meg kell tölteni befektetõkkel – tájékoztatott.
Jó kézben az önkormányzatoknál
Kósa Lajos arról is beszélt, szerinte számos beruházás sokkal jobb kézben lehet az önkormányzatoknál, hiszen amennyiben õk lesznek a mûködtetõk, akkor jobb, ha a tervezés-kivitelezés is náluk van. Ennek jegyében folytatódik a II. ütemmel a Kállay-kúria felújítása is. Az elsõ, látványos szakaszon már túl van a patinás Bessenyei téri épület, viszont a hátsó rész, mely funkcionálisan is sokat segít majd, még most kerül sorra, újabb nagyjából 400 millió forintból. Ez teszi majd lehetõvé, hogy a maga nemében páratlan, idén jubiláló Kállay Gyûjtemény, a városunkhoz is kötõdõ õsi család hagyatéka méltó helyre kerüljön.

Országosan egyedülálló centrum

S ugyanez a helyzet az Atlétikai Centrummal: a forrás már megérkezett hozzá, most azon dolgoznak, hogy Nyíregyházához kerüljön az államtól a megvalósítás is. Dr. Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár a sajtótájékoztatón kifejtette: ez egy újabb nagy lehetõség lesz a sportban egyébként is régóta jeleskedõ város számára. Az országban egyedülálló fedett létesítmény készül el ugyanis (természetesen szabadtéri pályák is lesznek), mely idevonzhat komoly versenyeket, és akár a sportturizmust is élénkítheti, helyet adva edzõtáboroknak. – Az atlétika mellett a vívás, a judo és a tollaslabda is otthonra talál majd a modern komplexumban, s mindez országos szinten is méltó közege lesz az utánpótlás-nevelésnek és az élsportnak egyaránt – fogalmazott a nyíregyházi származású államtitkár.

Az Atlétikai Centrum látványtervei

Sóstó még vonzóbb lesz

S amit már bárki szemrevételezhet: formát öltött a régóta várt, sokszor megígért négycsillagos szálloda Sóstón. A fürdõ szomszédságában épülõ, azzal fedett, zárt, fûthetõ híddal összekötött 122 szobás, konferenciákra is alkalmas Hotel Sóstó Spa & Resort 90 mélygarázsos és 63 felszíni parkolóval készül el, és a beruházás 66 munkahelyet teremt. A sajtótájékoztatón elhangzott: már nem e program részeként, de ezzel párhuzamosan egy kisebb, különleges hotel is készül a tó partján, a Pangea Ökocentrum. Ez az állatparkos beruházások egyike, míg egy másik, a látványos szakaszához érkezett Látogatócentrum is a fejlesztési csomag része a hópárduckifutóval együtt, de a tervek szerint itt sincs megállás. Újabb különlegesség lehet a jégkorszak idejét bemutató attrakció (ez már tervpályázat szintjén van), és az elképzelések szerint a teljes kerítésrendszer is megújul.

Nemsokára elkészül az új, négycsillagos hotel

Múzeumfalu és szabadtéri

A kultúra más területein is lépünk egyet elõre: ugyan a Sóstói Múzeumfalu skanzen jellegének erõsítésére és a modernizációjára idén megindul egy beruházás, de Kósa Lajos jelezte, hogy egy másik, ehhez kötõdõ elemet is befogadtak. – Egy munkacímen „Mesevilágnak” nevezett beruházás is elkészülhet, összesen 3 milliárdos költségbõl, ami lehetõvé tenné, hogy bõvüljenek a szórakozási lehetõségek Sóstón, így még több élményt kaphasson az, aki Nyíregyházára érkezik – mondta. A belvárosban pedig már zajlik ugyancsak a Modern Városok Programnak a keretében az általa is sokat látogatott Szabadtéri Színpad teljes felújítása is, mely kapcsán megjegyezte, nagyon ráfért a megújulás a gyönyörû adottságokkal rendelkezõ játszóhelyre.


Miniszteri exkluzív az NYTV-n

– Nyíregyháza tehát jól menedzseli ezt a programot, ennek a fejlesztési idõszaknak mindenképpen a nyertesei – ezt már a sajtótájékoztatót követõen a Nyíregyházi Televíziónak nyilatkozta Kósa Lajos miniszter. A vele készült hosszabb exkluzív interjút a Híregyháza címû mûsorban láthatják pénteken 20.30-kor, szombaton 9.00-kor, valamint kedden 18.30-kor és 22.20-kor.

Szerző: Tarczy Gyula