A turistákat lázba hozza a sóstói minipiac

Friss, nyíregyházi, kézműves sajtot vásárolt a szombathelyi Benczik Erika gyermekeivel a termelői piacon, Sóstógyógyfürdőn. Azt mondják, amikor a tó körül sétáltak, felfedezték, hogy nemcsak a kötelező látványosságokat érdemes felkeresni Nyíregyházán.

– Előtte egy kis felmérést végeztem, hogy mit érdemes megnéznünk, ha eljövünk Sóstóra. Az állatkertben voltunk egész nap, és akkor láttam, hogy szerdán lesz itt ez a termelői piac. Nagyon örültem, mert tegnap érkeztünk és mindjárt mondtam, hogy ma megnézzük – tette hozzá Benczik Erika.

 

Füstölt árutól a borecetig

 

A kézműves sajtok mellett, többek között mangalica füstöltáru, tokaji bor, szabolcsi pálinka, lekvárok, száraztészták és csecsebecsék is várják a vásárlókat a termelői piacon. A sóstói sétány üde és pezsgő színfoltja lett ez a vásár, melyet a külföldiek, a szlovákok és a lengyelek is felfedeztek maguknak. Az árusok szerint a turisták és a városrészben élők is kedvelik a piacot.

– Szeretik. Úgy vesszük észre, hogy a hét közepén inkább. Hét végén az itthoniak, a sóstóiak, akik jobban kilátogatnak, a nyíregyháziak. Hétköznap pedig a szlovákok, a lengyelek, a turisták, akik itt a környéken sétálgatva belénk botlanak és hozzájutnak ezekhez a holmikhoz – mondta el Marsalkó Gábor, aki kézműves sajtokat árul Sóstón.

 

A városüzemeltetés régóta tervezte

 

Más városokban, turisztikai központokban is kedvelt, ezért szorgalmazta a NYÍRVV, hogy legyen termelői piac Sóstógyógyfürdőn. Most a tapasztalatok azt mutatják, szükség is volt rá. 

– Egy hosszú folyamaton vagyunk túl. Nagyon régóta próbáljuk Sóstó üdülőövezetében a piacunkat létrehozni. Ez sikerült. Nyilván mindenki nagy örömére. A visszajelzések és az egyeztetések alapján nagyon sok turistánk van, akik rendszeresen, egy héten belül visszajárnak, illetve az ottani, helyi lakosok, szinte az egész szezonban keresik meg a megszokott portékájukat – mondta el Csipkés Norbert, piacellenőr.

A sóstói termelői piac csinos és vonzó standjait augusztus 27-ig minden szerdán és szombaton lehet megtalálni a tó körüli sétányon, ami a székelykaputól pár méterre található. Az árusok 17:00 és 22:30 között várja a vásárlókat.

Z. Pintye Zsolt