A várakozásokat is túlszárnyalták az augusztusi és szeptemberi vendégéjszaka-számok Nyíregyházán
A várakozásokat is túlszárnyalták az augusztusi és szeptemberi vendégéjszaka-számok Nyíregyházán

Bár az elmúlt évtizedekben is jelentek már meg járványok, vagy éppen történtek természeti katasztrófák, amelyek egyes országok tekintetében markánsan visszavetették az idegenforgalom teljesítményét, a Covid-19-cel összevetve ezek hatása mégis eltörpül: a koronavírus-világjárvány derékba törte a turizmust, azóta pedig át is alakította az eddig megtapasztalt tendenciákat. A nemzetközi utazások iránti kereslet visszaesett, és egyre többen nyaralnak belföldön. Nyíregyházán a várakozásokat felülmúlóan alakult az idei szezon.

A turizmus 2021 nyarán rekordot döntött, hiszen mindhárom nyári hónap felülmúlta a tavalyi számokat. A belföldi vendégek domináltak a szálláshelyeken, de pozitív elmozdulás volt tapasztalható a beutazó turizmusban is. A Magyar Turisztikai Ügynökség kutatása alapján tavaly csak a magyarok 30 százaléka akart belföldön nyaralni, de ez a szám 2021-re 55 százalékra emelkedett; köszönhetően a rugalmas lemondhatóságnak. 

Későn indult a szezon

– Nyíregyházán – csakúgy, mint az országban mindenhol – a szezon későn indult, hiszen a turisztikai attrakciók csak a korlátozások feloldása után, májusban nyitottak meg. Először a Nyíregyházi Állatpark és a kulturális intézmények, ezt követően pedig a fürdők fogadtak újra vendégeket – értékelte az előzményeket Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy az ugrásszerű növekedés mind a turisztikai attrakciók látogatottságában, mind pedig a szálláshelyfoglalásokban csak a védettségi igazolvány kötelezettség eltörlését követően indult meg. 

Egyre több turista keresi fel a belvárost

– A járványhelyzet ellenére a fejlesztések folyamatosan zajlottak városunkban: olyan új turisztikai attrakciók nyitották meg kapuikat, mint a Kulturális Negyedben található Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér vagy a fiatalokat célzó Selfie Museum. A beruházásoknak, valamint a kulturális intézmények színes programkínálatának köszönhetően egyre több turista keresi fel nemcsak Sóstógyógyfürdőt, hanem a belvárost is.

– A várakozásokat is túlszárnyalták az idei augusztusi és meglepetésre a szeptemberi vendégéjszaka-számok bevallott adatai, amelyek nemcsak, hogy meghaladták a 2020-as év hasonló időszakának alakulását, hanem a pandémiás korlátozásoktól mentes 2019-es év hasonló időszakának foglalásait is – erről már dr. Kása Brigitta aljegyző, hatósági főosztályvezető beszélt. A júliusra bevallott vendégéjszakák és a vendégektől beszedett idegenforgalmi adó is csaknem elérte a két évvel ezelőtti szintet. Az idei idegenforgalmi szezon kedvező alakulása a városi szállodák és más szálláshelyek, valamint a vendéglátóhelyek árbevételét is növelte.

2021-ben augusztus és szeptember hónapokban pörgött legjobban az idegenforgalom Nyíregyházán. Az említett két hónapban 4 millió forint fizetendő adóval és a 10 995-tel több eltöltött vendégéjszakával a pandémia előtti 2019. évi adatait is túlszárnyalta a szezon (ezek azonban nem a KSH adatai, vagyis a magánszálláshelyek vendégforgalma időarányosan még nem is jelenik meg benne).

Az idei turisztikai szezon az adó és a számok szemszögéből azt mutatja, hogy a múlt évi adatokhoz képest több vendégéjszakát töltöttek el nálunk a turisták. Az elmúlt év április–szeptember hónapok vonatkozásában 134 580 vendégéjszakát vallottak be, ez a szám az idén 175 998 vendégéjszakára növekedett. A városunkba látogató turisták a jelzett hónapokban 41 418 vendégéjszakával többet töltöttek el idén az itt működő kereskedelmi és magán szálláshelyeken, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

– A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében 2020. április 26-ától 2021. június 30-áig terjedő időszakban az eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót nem kellett fizetni a vendégeknek. Az önkormányzatok 2021. évtől a be nem szedett adó után az állami támogatást már nem igényelhették, így 2021. első félévben ilyen jellegű bevétele az önkormányzatunknak nem volt. Tavaly közel 50 millió forint állami támogatást kapott a város a bevallott, de be nem szedett idegenforgalmi adó után – mondta el az aljegyző.

Mivel a nyári szezon egyértelműen pozitívan zárult Nyíregyházán, az ágazat szereplői bíznak benne, hogy az őszi-téli időszakra is ez lesz jellemző.

– Nagyon népszerű volt a próbaüzem alatt működő új szökőkútrendszer, de sokakat vonzott a Rally Hungary 2021 sportrendezvény is városunkba. A novemberi és decemberi hónapok még mindig tartogatnak meglepetéseket: a hétvégén a libáé lesz a főszerep a Sóstói Múzeumfaluban a Márton-napi Vigasságok kapcsán, a december hónap pedig az adventi várakozás jegyében zajlik majd – tájékoztatta szerkesztőségünket Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.