A Veolia vette át a debreceni és nyíregyházi erőműveket

Megszületett a cégbírósági végzés, amelynek értelmében július 1-jén a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába került a debreceni és a nyíregyházi erőmű. A Veolia Energia Magyarország Zrt. (korábbi nevén Dalkia Energia Zrt.) és a korábbi tulajdonos E.ON Hungária Zrt. 2014. szeptember 2-án írt alá megállapodást a debreceni és nyíregyházi erőmű átvételéről. Az ügyletet 2015 márciusában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jóváhagyta.

Az E.ON Hungária Zrt. és a Veolia Energia Magyarország Zrt. közötti egyezség értelmében az érintett létesítményekben a kombinált ciklusú erőművi berendezések, valamint a távhőrendszer hőigényét biztosító fűtőművek is a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába kerültek, míg egy-egy kisebb méretű gázmotoros áramtermelő egység az E.ON tulajdonában maradt Debrecenben és Nyíregyházán is. Így a vásárlással összesen 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővült a Veolia Energia Magyarország cégcsoport erőművi portfóliója.

A tranzakció a lakossági távhőszolgáltatást közvetve érinti, ugyanis ezért a szolgáltatásért a helyi, városi távhőszolgáltatók felelnek. Ez utóbbi társaságok állnak közvetlenül szerződésben az ügyletben érintett fűtőegységekkel, hőenergiát vásárolva tőlük távfűtési feladataik ellátására. Tehát az egyes fogyasztók a változásból semmit sem érzékelnek; az erőművek tulajdonosváltása a távfűtés napi működését nem befolyásolja.

[REKLAM]

– A debreceni és a nyíregyházi erőmű megvétele szervesen illeszkedik a Veolia Energia Magyarország Zrt. stratégiájába. A társaságcsoport hosszú távon gondolkodó, szakmai befektetőként kíván szerepet vállalni a magyarországi távhőtermelő piacon. A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport közvetve immár közel 110 ezer lakossági fogyasztót, és több tízezer közületi fogyasztót lát el hőenergiával Magyarországon – fejtette ki Vollár Attila, a Veolia Energia Magyarország Zrt. képviselője.

A megvásárolt létesítményeket üzemeltető Tiszántúli Hőtermelő Kft., valamint a Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű Kft. és a Nyíregyházi Kombinált Ciklusú Erőmű Kft. irányítását ügyvezetőként átvevő szakember szerint a Veolia Energia Magyarország Zrt. elsősorban arra koncentrál, hogy az új egységeket a saját portfóliójába vonva megbízhatóan és hatékonyan üzemeltesse, emellett új intézményi és vállalati ügyfeleket is megnyerjen a versenyképes távhőszolgáltatással.

– A három legfontosabb cél az ellátásbiztonság erősítése, a költséghatékonyság javítása, valamint a fenntarthatósági szempontok érvényesítése, a helyben élők érdekeinek figyelembe vétele mellett. Így azt is meg kívánjuk vizsgálni, hogy milyen lehetőségek vannak a helyi távhőrendszer fejlesztésére, valamint ennek részeként a külső energiaforrásoktól való függőség mérséklésére és a megújuló energiaforrások bevonására a helyi energiaigények kielégítésébe – fogalmazott Vollár Attila. A Veolia Energia Magyarország Zrt. képviselője szerint erre jó referenciaként szolgálhat a pécsi energetikai rendszer. Mint ismert, a Veolia Energia Magyarország Zrt. által a pécsi erőműben végrehajtott beruházásoknak köszönhetően Pécs az első megyei jogú város Magyarországon, amelynek távhőellátása száz százalékban biomassza tüzelésen alapul, megszüntetve a település függőségét a külföldi fosszilis energiahordozóktól.