A vese világnapja

Vércukorszint ellenőrzés, vérnyomásmérés. Mind olyan vizsgálatok, amelyek eredménye nagyban befolyásolják a vese működését. A Vese Világnapja alkalmából rendezett egészségmegőrző programot a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete és a Nemzeti Vese Program, ahol bárki alávethette magát ezeknek a rutin, ám mégis lényeges vizsgálatoknak. A páros kiválasztószerv világnapját magyar javaslatra 2005-től tartja a Nemzetközi Vesetársaság minden március második csütörtökén. A már kialakult vesebetegségeket kezelik a szakorvosok, ám a hangsúly itt is a prevencióban van.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Szegedi János, a II. számú Nyíregyházi Dialízis Centrum igazgató-főorvosa elmondta, a megelőzésben a legfontosabb feladat, hogy a veszélyeztető tényezőket, az elhízást, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást időben kezeljék és ismerjék fel. A főorvos hozzátette, fontos, hogy megelőzzék a vesebetegség, a veseelégtelenség kialakulását.

 

Nem csupán a kiválasztásban segít

 

A vese nem csak a kiválasztásban, hanem a vérnyomás szabályozásban és a vérképzésben is részt vesz. Mivel népbetegségnek számít, ezért fontos, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet a betegség korai felismerésére és a kezelési módokra. Európában minden tizedik ember él vesebetegséggel, Magyarországon 700-800 ezerre tehető a számuk. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 385 fő részesül valamilyen dialízisterápiában. Az országban tavaly 343 veseátültetés történt, ebből 23-an ebben a megyében kaptak új szervet. Ertel István cukorbetegség és magas vérnyomás miatt 2009-től járt dialízisre, 2010-ben új vesét kapott. Azóta megváltozott az élete. A transzplantált beteg azt mondta, azóta szabadabb az élete, de megvannak a korlátok, hiszen úgy kell élni, ahogy azt az ember az orvossal megbeszéli.

A vesebetegségek kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Ilyen az ember életkora, a cukorbetegség és a magas vérnyomás. Mindezek mellett az úgynevezett primer vesekórok, mint a gyulladásos, vagy a veleszületett betegségek is szerepet játszanak a krónikus veseproblémák kialakulásában.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)