A VIDOR-on sem mellékes a kellékes és a Műsuck!

Nem csoda hát, ha Boldizsár Zsolttal, teátrumunk szcenikai vezetőjével igazán jól a napokban csak a két helyszín közötti közlekedés során tudtam beszélgetni. Rengeteg munkát igényel, hogy a fesztivál idején minden optimálisan működjön. Elég egy recsegő mikrofon, egy rosszul irányított fény, egy nem megfelelően illesztett díszlet, s oda a művészi élmény, amiben pedig borítékolhatóan bőséggel lesz részünk a napokban.

– A VIDOR Fesztivál előkészületei hónapokkal ezelőtt kezdődtek – mondta el lapunknak. – A színházi darabok kiválasztásának fontos szempontja, hogy a mi viszonyaink között is előadható legyen, hiszen például a színpadunk mérete adott. Ezután megkezdődnek a technikai igényekre vonatkozó teendők. A vendégprodukció műszaki személyzete helyszíni szemlét tart a színpadon, és egyeztet a helyi technikusokkal, tárvezetőkkel.

[REKLAM]

Felmérik a produkcióhoz tartozó összes igényt: színpadméret, technikai eszközök, a világításhoz és hangosításhoz tartozó berendezések mennyiségi és minőségi állapota… Természetesen előfordult már, hogy egy kiválasztott darab díszletét át kellett alakítani, ki kellett egészíteni vagy le kellett vágni belőle a használhatóság és a látványvilág összhangja miatt. A mi feladatunk a teljes körű kiszolgálás a fesztivál alatt; zökkenőmentessé, gördülékennyé tesszük a vendég előadások bemutatását, technikailag lehetővé tesszük azokat, ügyeletet tartunk...

 

Éjjel-nappal dolgoznak a VIDOR alatt

 

A díszítők, a világosítók, a hangosítók, a kellékesek, az öltöztetők és az összes többi kollégája a színházban keményen kiveszi a részét a fesztivál létrejöttében. Az ő irányítása mellett tíz díszítő dolgozik a színpadokon. A vendégek éjfél körül távoznak a kőszínházból, amit egy gyors takarítás követ, majd kezdődik a következő darab díszleteinek beszerelése, ami általában reggelig tart. Emellett persze gondoskodniuk kell a fesztivál többi helyszínének a zavartalan működéséről is. Nagyon tanulságosak is ezek a munkák, hiszen különféle technikai megoldásokkal találkoznak, különleges díszleteket látnak…

[REKLAM]

A tavalyi VIDOR egyik újdonsága volt például a nyitó napon, versenyprogramon kívül bemutatott produkció, amit a Recirquel Újcirkusz Társulat és a MÜPA közösen hozott létre. Ennek lényegéhez tartozott, hogy a szemet és agyat elkápráztatják a trükkökkel. Sok egyéb mellett a légtornász mutatványokhoz a színpadi elemek beszerelése nem volt egyszerű feladat.

 

Üvegcipőt készített egy szuperprodukciónak

 

Zsolt technikai tudását másutt is nagyra értékelik. Ennek jele, hogy nyáron megbízták, szabadsága alatt tervezzen a többszörös ír sztepptánc világbajnok, Írország nemzeti bajnoka, Catherine Gallagher szuperprodukciója számára egy hatalmas, átlátszó üvegcipőt. A történet szerint ugyanis egy fiatal lány átéli álmát: találkozik a halhatatlan sztárokkal. Fred Astaire, Ginger Rogers, Gene Kelly és a nagyszerű amerikai táncosnő, Cyd Charisse cipőjébe lépve megtapasztalja ugyanazt a csillogást, rajongást, amely őket körül vette. Csodás volt látni az általa megálmodott díszletelemet a Hollywood Dreamben.

Sz. Kántor Éva