A vízitúra útvonal turisztikai fejlesztése

A Magyar Kormány döntése szerint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Bejárható Magyarország Programhoz kapcsolódva a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán európai uniós támogatásban részesülhet. A tervek szerint 2 milliárd forint támogatásból a Duna teljes magyarországi szakaszán, a Tisza Körösökkel kiegészített teljes hazai szakaszán, a Balatonon és a Velencei-tavon a vízitúrák útvonalain öltözőkkel, zuhanyzókkal és hajótárolókkal felszerelt megállóhelyeket alakítanak ki, eszközöket vásárolnak, és fejlesztik a turisták számára igénybe vehető szolgáltatásokat.

 

CÉL A SZABADIDŐSPORT NÉPSZERŰSÍTÉSE

 

A fejlesztési tervekről Nyíregyházán, a megyeházán számoltak be. A sajtótájékoztatón elhangzott: a projekt célja a kajak-kenu, mint szabadidősport népszerűsítése.

További képekért kattintson a fotóra!

– Szolgálja az egészséget, a gyerekeket megtanítja ténylegesen kajakozni, kenuzni, a családok számára egy óriási lehetőség, szórakozás, számunkra pedig utánpótlás-nevelésre is ragyogó – mondta dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. – De az sem elhanyagolható, hogy a vízisport turizmus nagyon komoly gazdasági forrás.

 

TURISZTIKAI LÁTVÁNYOSSÁGOKNÁL ALAKÍTJÁK KI A MEGÁLLÓKAT

 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elsőként 2016 tavaszán a Felső-Tisza megállóhelyeinek komplex fejlesztésére nyújt be pályázatot. A 15 kajak-kenu pontot Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azokra a településekre tervezik, ahol a túrázók megismerhetik Magyarország történelmi, kulturális és természeti szépségeit. Megállóhely lehet többek között Tiszalök, Tiszabecs, Szabolcs és Tokaj is.

– Egy ilyen látogatás kiindulópontja egy kulturált, 21. századi igényt kielégítő megálló, pihenőhely kell, hogy legyen – mondta dr. Kovács János, Borsod-Abaúj-Zemplén megye főjegyzője. – A megállóhelyről aztán mehet a Fesztiválkatlanba, vagy tovább Bodrogkeresztúr irányába. Van mit megnéznie a turistának.
A sportági szövetség egy honlapot is létrehoz, amely minden, a vízi turizmussal összefüggő szolgáltatást tartalmaz majd.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)