A zenés darabokra koncentrál az új évadban a Móricz Zsigmond Színház

A Padlás, az Alul semmi, A király beszéde, az Aranylakodalom, a PÁNIK, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén, a Játszd újra, Sam! előadás szerepel többek között a következő évadban. Gémes Antos, Szikszai Rémusz, Nagy Sándor, Tárnoki Márk, Guelmino Sándor és Keresztes Attila is rendez Nyíregyházán.

Öt nappal a VIDOR Fesztivál zárása után tartotta meg a Móricz Zsigmond Színház hagyományos évadnyitó társulati ülését.

A Móricz Zsigmond Színház új évadában kiemelt számban szerepelnek majd a zenés színházi produkciók. Különlegesnek mondható időszak előtt állunk, nagyon ritka ugyanis, hogy egy színház elmondhassa magáról, ugyanabban a szezonban öt musicalt is kínál közönségének”

- mondta Kirják Róbert, a teátrum igazgatója.

A 2024/25-ös évad első nagyszínpadi bemutatója Gémes Antos rendezésében, az ország legsikeresebb mese musicalje, a Padlás lesz, mely október 19-étől látható majd felnőtt, középiskolai, ifjúsági és gyermek bérletben is.  A nagyszínpad második előadása decemberben a Pacsirta lesz, Kosztolányi gyönyörű történetét Szikszai Rémusz állítja színpadra. Februárban az angol kultuszfilm, az Alul semmi musical változata érkezik, a Broadway-sikerdarabot Horváth Illés rendezi. Áprilisban Bakos-Kiss Gábor elképzelései alapján elevenedik meg a négy Oscar-díjjal jutalmazott sikerfilm adaptációja, A király beszéde. A 4 előadásos nagyszínpadi felnőtt bérlet mellett ismét elérhető az évadban a nagyszínpadi extra bérlet, a plusz egy Rózsakert Szabadtéri Színpados Szente Vajk-darab a Legénybúcsú folytatása, az idei VIDOR Fesztivál legjobb (nagyszínpadi) előadása, az Aranylakodalom lesz, a rendező Nagy Sándor.

A kamarabérlet szeptember 6-án Tárnoki Márk rendezésében a Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén című Nézőművészeti Kft. produkcióval indul, mely a 2024-es VIDOR legjobb kamaraszínpadi előadásának járó díjat érdemelte ki. Woody Allen népszerű vígjátékát, a Játszd újra, Sam!-et Rák Zoltán állítja színpadra októberben. A Házassági leckék középhaladóknak bemutatója decemberben várható, Guelmino Sándor rendezésében. Federico Garcia Lorca klasszikusa a Yerma; az izzó levegőjű drámát áprilisban Keresztes Attila állítja színpadra. A kamara extra bérlet tervezett plusz előadása a Sírpiknik, Ivan Menchell veszteségekről szóló mozgalmas vígjátékát Pregitzer Fruzsina rendezi. A gyerekeket az OZ, a nagy varázsló és a Rumini Tükör-országban mesékkel, Bogyó és Babóca újabb kalandjaival, és egy vendégelőadással, A hisztis királykisasszonnyal várjuk” – mutatta be az évad előadásait Kirják Róbert.

A felnőtt nagyszínpadi és kamara színházbérletek száma már most túlszárnyalja a tavalyit

A 2024/25-ös évad felnőtt bérleteit jelenleg is értékesítjük, de aki még nem vette meg színházbérletét, most
már igyekeznie kell. A tavalyi adatokat a nagyszínpad esetében már 8 százalékkal, a Krúdy Kamara esetében pedig 15 százalékkal meghaladtuk, a bérletezés vége előtt másfél hónappal

– folytatta az évadnyitót a direktor.

Önfeledt szórakozást nyújtó, sikeres Rózsakert és VIDOR nyári programok
 

A nyári Rózsakert Szabadtéri Színpad és a VIDOR összművészeti programsorozatot szervező Színház igazgatója, Kirják Róbert elmondta, a Rózsakert Szabadtéri Színpad látogatottsága a tavalyi évhez képest 57 százalékkal nőtt, a 12 saját és 7 vendég szervezésű produkcióra összesen több mint 15 ezer néző volt kíváncsi. A nyár további részében a családokat a Rózsakert Szabadtéri Moziba négy gyermekfilmre invitálták. A Foci EB három közvetítésén pedig további több száz néző szurkolt meccsenként a magyar válogatottnak.

Kirják Róbert igazgató értékelte a 23. VIDOR Fesztivált, melynek célja idén is az volt, hogy bárki, aki a fesztiválra látogat, magáénak érezhesse az összművészeti programsorozatot, és azok számára is biztosítsák a felhőtlen szórakozás lehetőségét, akik egyébként nem tudnának eljutni hasonló produkciókra.

A hazai színházak idén is a vígjátéktermés legjavát hozták el a nyíregyházi seregszemlére, a közönség a versenyprogram valamennyi produkcióját teltházzal fogadta. A Móricz Zsigmond Színház színpadjain, a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, a Szindbádban, a Bencsben és egyéb helyszíneken 121 színész szereplésével bemutatott 26 előadáson összesen több mint 7 300 néző tapsolhatott. A város főterén naponta többezren énekeltek együtt a fellépőkkel koncertjeiken, újra nagyobb hangsúlyt kapott a világzene. A gyermekprogramok és a feltörekvő generációk együttesei a VIDOR Kertben is bemutatkoztak - minden eddiginél nagyobb sikerrel.

– mondta el az esemény zárásaként a nyíregyházi teátrum direktora.