A zsidó gasztronómia ünnepe Nyíregyházán - ezzel a címmel jelent meg ajánló azutazo.hu turisztikai portálon

"A zsidó kultúra értékei, vallási és világi szereplői, a kóser konyha különlegességei. Ezt kínálja a II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál  gasztronómiai-, és kulturális eseménysorozata 2024. augusztus 25-én, vasárnap Nyíregyházán" - írja a szerző.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál második alkalommal enged bepillantást a zsidó kultúra gazdag világába, bemutatva értékeit, hagyományait és szokásait. Az eseményen a magyar zsidó kultúra gyökerei kapnak hangsúlyt, bemutatva, hogyan lehet büszkén vállalni és továbbadni ezt az örökséget a jövő generációinak. A programok között helyet kapnak kiállítások, zsidó folklór előadások, interaktív tárlatvezetések és könyvbemutatók. A résztvevők gasztronómiai utazásra indulhatnak a kóser konyha világában, ahol megkóstolhatják a hagyományos ételek ízeit, és megismerhetik a különleges recepteket. Emellett a zsidó világ vallási és világi szereplőinek előadásai is segítik a kultúra mélyebb megértését. A fesztivál különleges élményeket és kiváló szórakozást ígér.

A kulturális programok keretében a Debreceni Zsidó Hitközség kórusa, a Zs-Faktor is fellép. Az előadók között szerepel a Rosenfeld Dániel Imre kántor alapította, 2008 óta fennálló Ávinu Trió, amely egyedülálló módon ötvözi a komoly- és könnyűzenét a hagyományos zsidó liturgikus dallamokkal, imarészletekkel és modern izraeli zenével. A programban magyar-zsidó slágerek, népdalok, valamint történelmi időkhöz kapcsolódó zenék is felcsendülnek. A látogatók megtekinthetik a a nyíregyhzi zsinagóga épületét, és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét. Tóth Sándor nyugalmazott ezredes előadásában a zsidó származású polgártársak életútja elevenedik meg, akik jelentős mértékben hozzájárultak Nyíregyháza kulturális életéhez. A rendezvény zárásaként a “Kérdezd a rabbit” beszélgetésre is sor kerül, ahol Fináli Gábor rabbi válaszol a zsidó vallás és kultúra iránt érdeklődők kérdéseire.

A kóser konyha kínálata is figyelemre méltó: a sólet, humusz, falafel, shakshuka páratlan ízei mellett a mennyei flódni is helyet kap. Minden látogatót ingyenes kóstoló vár, és lehetőség lesz vásárlásra is, ha valaki nem tud betelni a kóser konyha csodáival.

Forrás