A zsidó kultúra egyik legnagyobb kincse ismét Nyíregyházán

– A klezmer óhéber eredetű szó, eredetileg magára a zenészre értették. Ez a tradicionális zsidó népzene rendkívül elterjedt volt a 19-20. században, főképp Kelet- és Közép-Európában, aztán feledésbe merült, de az 1980-as években újra felfedezték, az Egyesült Államokban elkezdte reneszánszát élni – foglalja össze röviden a klezmer történetét Jávori Ferenc „Fegya”, a Budapest Klezmer Band alapítója.

 

A magyar zenei kultúra szerves része

 

Az 1990-ben alakult zenekar a II. világháború utáni évek első magyar képviselője az igazi klezmer zenének. Az azóta eltelt 25 évben hosszú utat jártak be, melynek során a magyar kultúra fontos részévé váltak, méltóan képviselve azt idehaza és külföldön egyaránt. Számos koncertmeghívásnak tettek eleget külföldön – többek között New York-ban is felléptek – és mindenütt nagy sikert arattak zenéjükkel.
A Klezmer Band nemcsak koncertzenekarként alkotott maradandót, hanem több színházi, balett- és operettdarabban is közreműködtek: Hegedűs a háztetőn, Purim, avagy Sorsvetés, Menyasszonytánc a legismertebb darabok.

 

„Páratlan élmény a VIDOR”

 

Nyíregyházán is több alkalommal járt már az együttes, ahol mindig nagy sikerrel adtak koncerteket. Ezek közül is egy kiemelkedő emlék „Fegya” számára egy korábbi VIDOR-os koncert, ahol a zuhogó eső ellenére több száz ember hallgatta és táncolta végig a koncertet. Emellett szintén fontos emlék számára, mikor a beregszászi színház megsegítéséért rendezett koncerten lépett fel a Budapest Klezmer Band a Republic együttessel a BUSZACSA-ban.
– A közös múlt és a közös gyökerek összekötöttek minket, hamar megtaláltuk az azonos zenei nyelvet – emlékszik vissza „Fegya” együttes fellépésükre a szintén kárpátaljai származású Bódi László „Cipő”-vel, a Republic azóta elhunyt, korábbi frontemberével.

 

25 év – 25 koncert

 

Az idén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő zenekar különleges koncertsorozatot ad, melynek egyik állomása a szeptember 5-ei koncert a VIDOR-on.
– Nehéz dolgom van a repertoár összeállításában, de azt biztosan mondhatom, hogy a közönség a másfél órában a 25 év legsikeresebb dalait hallhatja és egy páratlan élményben lesz része. Szoktunk ilyenkor kéréseket kapni a honlapunkon keresztül, ha a nyíregyháziak is írnak nekünk, mi biztos teljesítjük majd ezeket a kéréseket – ígérte Jávori Ferenc a koncertre kilátogatóknak.

Sipos Tamás

(Fotó: Vigh György)

TOVÁBBI CIKKEINK A VIDOR fesztiválról

A VIDOR-ON ÚJ GONDOLATFOLYOSÓ NYÍLIK A HALLGATÓSÁGNAK

NAGY MEGTISZTELTETÉS ELSŐKÉNT FELLÉPNI A VIDORON

VIDOR-SZIGET A KULTÚR-SZIGETEN

A ROMENGO MÁR 19 ORSZÁGBAN JÁRT

„EZ TÉNYLEG SZERELEM”… NYÍREGYHÁZÁN IS

A CIMBALIBAND SZERETNÉ MEGÉNEKELTETNI NYÍREGYHÁZÁT