„Adj vért, ments meg három életet!”

Véradást szervez a Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában működő Nyíregyházi Bem József Általános Iskola. Az Epreskert utcai köznevelés intézménybe 2024. március 8-án, pénteken 13 és 15 óra között várják a segítő szándékú felnőtteket.

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola 2012-ben, a szabolcsi vármegyeszékhelyen elsőként, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája lett. A programhoz való csatlakozás célja már 12 ével ezelőtt is az volt, hogy a gyermekek oktatásában és nevelésében kiemelt szerephez jussanak a Magyar Vöröskereszt tevékenységével rokon ismeretek. Az ide járó tanulók már egészen kicsi kortól megtanulják, milyen fontos segíteni másokon. Életkoruknak megfelelően olyan ismeretkere tesznek szert, hogy azokat a mindennapi életben is alkalmazni tudják. A bemesek egészségtudatosabbak, de nem esnek kétségbe akkor sem, ha valakit esősegélyben kell részesíteni a környezetükben. A diákok területi és vármegyei elsősegélynyújtó versenyeken kiemelkedő eredményeket érnek el, a bázisiskolai program pedig lehetőséget teremt arra, hogy tanulók, szüleik és a Bemben tanító pedagógusok a Magyar Vöröskereszt tagjai legyenek. A szülők nem csak az életet adó vérrel, hanem rendszeresen ajándékokkal és tartós élelmiszerrel is segítik a rászoruló családokat. Az elmúlt évtizedben több szülőből rendszeres véradó lett, de olyan egykori diákok is segítenek már, akik idő közben betöltötték 18. életévüket.

Magyarországon ugyanis a hatályos szabályok értelmében mindenki adhat vért, aki elmúlt 18, de még nincs 65 éves, testsúlya pedig eléri az 50 kilót. Férfiak évente ötször, a nők négyszer adhatnak vért. Két segítségnyújtás között pedig legalább 56 napnak kell eltelnie. A művelet előtt a helyszínen lévő egészségügyi személyzetnek be kell mutatni személyazonosító okmányunkat, a TAJ kártyát és a lakcímkártyát, majd szóbeli tájékoztatást kapnak a donorok a véradás folyamatáról. Ezt követően egy orvosi vizsgálatra kerül sor, majd kezdődik maga a véradás, amikor egy steril, egyszerhasználatos zsákba egy rázómérleg segítségével leveszik a vért. Az egész  folyamat ideális esetben 1- 1,5 órát  vesz igénybe, ami után javasolt bőséges folyadékot fogyasztani és enni.

Dr. Baloghné Mester Éva, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola igazgatója azt mondta, a nevelőtestület tagjai és a szülők példaként állnak a gyerekek előtt azzal, hogy rendszeresen adnak vért. Hozzátette, nagyon jóleső érzés az, amikor egyszer csak pittyen egyet a telefon és megérkezik az értesítés, hogy a levett vér célba ért, felhasználták.