Adomány – Ismét összefogott a vadásztársadalom a gyermekekért

170 millió forint értékű eszközöket adományozott 19 vármegye kórházának az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. az elmúlt 10 évben. A Jósa András Tagkórház gyermekosztálya idén egy diagnosztikai készüléket és egy meglévő ultrahanghoz speciális vizsgálófejet kapott. A műszerek lehetővé teszik a gyors diagnózis felállítását, valamint a széles körű, speciális vizsgálatok elvégzését. Az adományátadót és a sajtótájékoztatót csütörtökön tartották a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház főigazgatói tárgyalójában.

Tavaly decemberben negyedik alkalommal rendezték meg a jótékonysági vadászatot. A 3,3 millió forintos bevétellel idén is a Jósa András Tagkórház gyermekosztályát segítették eszközbeszerzéssel.

„Ebből a támogatásból 2 eszközt szereztünk be: az egyik egy meglévő ultrahanghoz egy speciális vizsgálófej. Ezzel a gyermekgyógyász-kardiológus kollégáink még részletesebben, tüzetesebben vizsgálhatják a gyermekek szívét. A másik eszköz az ún. POCT készülék. Ágy melletti gyors diagnosztikai készülék. Ezzel speciális laborvizsgálatot végzünk, ezek a gyulladásos folyamatokra utalnak. Ez a CRP vizsgálat. A vizsgálat 2 perc alatt készül el, megerősítheti annak a gyanúját, hogy valamilyen fertőzés áll fenn az adott gyermeknél” – mondta dr. Szűcs Attila, a SZSZBVK főigazgatója.

120 000 gyermeknek segítettek

Az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. 2013 óta tevékenykedik. Az elmúlt 10 évben 170 millió forintot gyűjtött a magyar vadásztársadalom a magyar egészségügy számára. 286 korszerű, innovatív orvosi eszközt szereztek be, melyek hiánypótlók az intézményekben. A sajtótájékoztatón elhangzott: mindezek 120 000 beteg gyermek gyógyulását segítették, mellyel a jótékonysági vadászat Magyarország egyik legszélesebb körre ható karitatív programjává vált.

A Jósa András Tagkórház orvosaival egyeztetve választották ki a hiánypótló eszközöket. A Gyermekintenzív Részleg főorvosa, dr. Magyar István elmondta, két fő szempontjuk volt: az időfaktor, azaz, hogy minél gyorsabban állíthassanak fel diagnózist a betegről, a másik a speciális vizsgálatok elvégzésének lehetősége. Erre szolgál gyors diagnosztikai készülék, és az ultrahang speciális vizsgálófeje.

Az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, az évek óta tartó program mutatja, milyen nagy az összetartás és a jótékonysági szellem a vadásztársadalomban, továbbra is segítenék a gyermekosztályokat.

„A gyerekek, gyerekeink a jövő garanciái. A gyermekekbe ilyen értelemben befektetni a létező legjobb befektetés. Egy beteg ember szenvedését nézni és elviselni nem felemelő érzés. Egy gyermek esetében ez elviselhetetlen. A felelősség gondolatát szélesebb körben kell megjeleníteni. Ezért a magyar vadásztársadalom összefogott, szeretné ezt az arcát is megmutatni. Talán mondhatjuk, hogy a jótékonysági vadászat a magyar vadásztársadalom igazi lenyomata” – tette hozzá az ügyvezető.

Fejes László úgy tapasztalta, hogy a Szabolcs vármegyei stratégiai partner, a Felső-Tisza Vidéke Vadgazdák Szövetsége a térség egyik legszínvonalasabb és legmagasabb szakmai tudást képviselő vadászati szervezete. Úgy fogalmazott, ennek és az alprogramoknak is köszönhető a vármegyében tevékenykedő vadászok aktivitása, jótékonykodási kedve. A Jósa András Tagkórház részére eddig közel 19 millió forint értékű adományt adtak át. A vadászok célja, hogy további szervezeteknek is példát mutassanak a tevékenységükkel.