Adomány – Újabb kincsekkel gazdagodott a Kállay Gyűjtemény
Fotó: Trifonov Éva

Egy gipsz Benczúr-mellszoborral és kézirat-dokumentumokkal gazdagodott a 30 esztendős Kállay Gyűjtemény. A civil adomány már Benczúr Gyula festőpalettája mellé került, így várja az újabb állandó kiállítás látogatóit. A jubileumi esztendő folytatásáról is tájékoztatott a gyűjtemény vezetője. Szakmai konferenciák mellett idegen népek kultúrája és gasztronómiája, de Dolák-Saly Róbert és a Kállay Saunders Band is vendégeskedik a Kállay-házban.

 

Hogyan függ össze a szobrászat, a művészet a sebészettel? Elmondja az adományozó, aki egy magángyűjteményben talált rá Benczúr Gyula gipsz mellszobrára. A mesés történet szerint Zala György szobrászművész ebből öntötte a bronzportrét. A művész megformázta Deák Ferenc vagy Jókai alakját is, és baráti viszonyt ápolt Benczúr Gyulával.

„A plasztikai sebészetben a funkció és a forma, az soha nem elkülöníthető. Mindig megpróbálunk természetes egységeket létrehozni. Magunkat szeretjük is művészeknek hívni, mivel a természetes arányok nagyon fontosak a mi szakmánkban, akár egy műtét tervezésénél. Egyetemista korom óta a kultúra az érdekelt, így szabadidőmben gyakran foglalkoztam régiségpiacok és egyéb gyűjtemények látogatásával” – fogalmazott az adományozó, dr. Illéssy Rudolf.

A városban született művész gipszportréjának természetesen Nyíregyházán van a helye. Ez a közel 100 éves alkotás több bronzöntést nem bírna már el, hiszen így is volt kevés dolguk a mellszoborral a restaurátoroknak. Zala György szobrászművész után nagy kincs maradt városunkra.

„A budapesti Hősök terén látható Millenniumi emlékműnek a hét szobrásza között volt, aki csinálta azokat a gyönyörű alkotásokat, illetve ő fejezte be az Aradi vértanúk szobrát, ami Aradon látható. Van egy nemzeti arcképcsarnok szoborba öntve, a Magyar Nemzeti Galériában. Ott olyan magyar nemzeti festők láthatók, akik igen jelentős, korszakalkotó tevékenységükkel különböző stílust teremtettek, és köztük van Benczúr Gyula is. Ez a gipszszobor annak az eredetije, amiről öntötték ezt a bronzszobrot. Magyarán mondva, ez a gipszalkotás megmaradt, nem került szemétbe, nem csináltak belőle többet, nem kopott el” – tájékoztatott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Az ifjúkori Benczúr-portré mellett fontos dokumentumok is napvilágra kerültek. 1937-ben keletkezett az egyik oklevél, melyet Seregély Dezső úrnak adományoztak, a magyar katolikus irodalom kiemelkedő támogatásáért. Az aláírók között láthatjuk Kállay Miklós, a későbbi miniszterelnök kézjegyét is. Nemkülönben jelentős a másik okirat is.

„Ghyczy Jenő, a Magyar Külügyminisztérium tisztségviselője volt 1944-ben, de már évtizedekkel előtte is. Amikor a német hadsereg megszállta Magyarországot március 19-én, utána ő már nem vállalta az együttműködést a felálló új kormánnyal, és lemondott posztjáról. Ez a bejelentés, ez a levél tartalmazza ezt a döntést, ezt kaptuk meg, és adjuk át a gyűjteménynek” – mondta dr. Riczu Zoltán, a Kállay Gyűjteményért Alapítvány elnöke.

A tájékoztatón sorolta az évfordulós esztendő további programjait a gyűjtemény vezetője. A napokban nyílt vadászati kiállítás, kitüntetés- és érdemrend-történeti előadássorozat indul. A szakmai programhoz görög, latin-amerikai és francia ételek kóstolója is tartozik, meglepetésvendégekkel. Készül majd korabeli képeslap-, illetve játékfilmes kiállítás is. Ismert már a Múzeumok Éjszakájának programterve is. Szerepel majd a Star Wars, a Dragon Ball és a Marvel, de fellép Dolák-Saly Róbert és a Kállay Saunders Band is június 24-én.

Kapcsolódó galéria

Adomány a Kállay Gyűjtemény részére