Adózni kell a kiadott ingatlanok után – Fontos szabályra hívja fel a figyelmet a hatóság
Fotó: Illusztráció

Az ingatlan-bérbeadás is adóköteles jövedelemnek számít – erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság. Online adatszolgáltatási kötelezettségük azonban nincs a bérbeadóknak. Ha 90 napnál kevesebb ideig adnak ki egy ingatlant ugyanannak a személynek, az viszont szálláshely szolgáltatásnak számít.

Egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek és magánszemélyek is – tulajdonképpen bárki bérbe adhat ingatlant. Ezt leggyakrabban magánszemélyek teszik, ők adják ki lakásukat szintén magánszemélyeknek. A téma a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után még aktuálisabb, ilyenkor többen keresnek lakhatási lehetőséget egy másik városban. Fontos kiemelni, hogy az ilyen bevételek után is adózni kell. Az érintetteknek bevallást kell benyújtaniuk, illetve adóelőleg-fizetési kötelezettségük is van, ezt negyedévente kell teljesíteniük 15 százalékos szja-kötelezettséggel.

„Nyugtaadási kötelezettségük a magánszemélyeknek is van, tehát bizonylatolniuk kell a bérbeadásból származóan átvett összeget. Bevallási kötelezettségükön felül adatszolgáltatási kötelezettségük nem keletkezik, mivel ha magánszemélyként, magánszemély részére adja ki ezt az ingatlant, akkor számlakiállítási kötelezettsége nincs, hiszen a számla adatszolgáltatása arról szól, hogy ha Magyarországon adószámmal rendelkező magánszemély adja ki esetleg adószámmal rendelkező adóalany részére az ingatlant, abban az esetben kell számlát kiállítani, illetve erről adatot szolgáltatnia” – mondta Magyar Norbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Ellenőrzés, eltérő szabályok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sokszor ellenőrzi ezeket a bérbeadásokat, a legegyszerűbben online. Nagyon sok esetben közösségi portálokon vagy ingatlanközvetítő irodákon keresztül hirdetik a kiadó ingatlanokat, ezeket a hatóság is könnyen eléri. Fontos különbséget tenni a bérbeadás és a szálláshely szolgáltatás között, ha valaki 90 napnál kevesebb ideig adja ki ugyanannak a személynek az ingatlant, akkor viszont szálláshely szolgáltatásról van szó és ennek teljesen más az adózási formája. Arról nem beszélve, hogy ebben az esetben a területileg illetékes jegyző felé bejelentési kötelezettséggel is tartozik a bérbeadó.