Afrika Nyíregyházán – A gazdaságnak a távolság nem lehet akadály

– Nagyon szép városuk és országuk van – így vélekedett Johann Marx a nyíregyházi látogatása után. A diplomata 2013 óta tölti be a Dél-Afrikai Köztársaság nagyköveti tisztségét Budapesten. Több vidéki nagyvárosban tett már látogatást, azonban most először járt Nyíregyházán. Johann Marx gazdaságról, üzleti lehetőségekről tárgyalt a szabolcsi megyeszékhelyen. Dr. Kovács Ferenc polgármesternek elmondta, a fekete kontinens GDP-jének 10 százalékát adja hazája, a Dél-Afrikai Köztársaság, és arról is beszélt, hogy a Pretoria-Johannesburg gazdasági övezet a kontinens legjelentősebb gazdasági térsége. Hozzáfűzte, nagy hangsúlyt fektetnek a kis- és a közepes vállalkozások fejlesztésére, mert ebben látják a gazdaságfejlesztés és a foglalkoztatásbővítés jövőjét. A nagykövet a novemberben rendezett budapesti Afrika Fórum eredményeiként megemlítette, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. már működtet egy irodát hazájában és folyamatban van egy második dél-afrikai magyar kereskedőház létrehozása is. Az Eximbank pedig kétszázmillió dolláros támogatási kerettel segíti a magyar kis- és középvállalkozások dél-afrikai beruházásait, a közös üzleti projektek fejlesztését.

További képekért kattintson  fotóra!

– Azért jöttünk, hogy népszerűsítsük a gazdasági lehetőségeket Dél-Afrika és Nyíregyháza között – mondta a nagykövet. – Ezért találkoztam a polgármesterrel, ezért kértem információkat az itt működő cégekről. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy vegyesvállalatok jöjjenek létre, amelyek befektetnek Dél-Afrikában, és persze az ország határain kívül is. Mi abban hiszünk, hogy Dél-Afrika gazdasági fejlődésében érdekelt az Európai Unió, és így Magyarország is.

Johann Marx hozzáfűzte, Dél-Afrika jelentős természeti erőforrásokkal bír, megfelelő financiális háttérrel rendelkezik, ám szüksége van a jól képzett szellemi tőkére, a tudásra és a külföldi befektetőkre. Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc a gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében úgy nyilatkozott, a megyeszékhely földrajzi elhelyezkedése miatt komoly lehetőséget biztosít az ide érkező befektetőknek. A Nyíregyházi Főiskola pedig jelentős tudásbázis, kiváló oktatókkal és felszerelésekkel. Rámutatott arra is, a térségben referenciaértékű, hogy 60 milliárd forintból épített itt 21. századi gyárat a LEGO, de olyan további világcégek is jelen vannak a városban, mint a Michelin, a Continental, a Hübner, az Eissmann és az Electrolux. Johann Marx a polgármesterrel való tárgyalás után a Mézeskalács-kiállítást is megtekintette a városházán, ezt követően pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarába látogatott el.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)