Ahol Kodály minden nap vendég

Repültek a kották a Cantemus kórus szerdai próbáján. Ha valaki, ebben a pillanatban lépett volna be a próbaterembe, talán azt hihette volna, hogy csupa móka a gyakorlás a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában, pedig a Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, Szabó Dénes órái megizzasztják az énekeseket.

 

Sokan keresik a titkot!

 

Megszámlálhatatlan érem, állandó turnék külföldön, díjeső és világhírnév. Sokan keresik, mi a nyíregyházi Cantemus kóruscsalád titka. A szakemberek szerint az, hogy a Kodály-módszert itt fejlesztették tökélyre és az énekeseket már egész kicsi koruktól kezdve ezzel a módszerrel tanítják.

 

Több nyelven is száll az ének

 

Még japánul is énekelnek a Cantemus kórusscsalád legfiatalabb tagjai. A gyerek azt mondják, nagyon élvezik, hogy nem csak magyarul dalolhatnak. 

–Én az idegen nyelvűeket szeretem nagyon, mert mi vettünk többet is, és akkor van japán, kínai, arab és izraeli és nagyon szeretem ezeket énekelni – fogalmaz a harmadikos Pálfi Zsófia.

 

Kodály minden nap

 

Kodály Zoltán zenepedagógiájával minden nap találkoznak a tanulók, legyen szó kicsikről vagy nagyokról. Így a külföldi énekek mellett a magyar népzene kincsestárán keresztül lesznek profi énekkarosok. 

– Első osztályban már a 333 olvasógyakorlattal kezdünk, majd az ötfokú zenével, ami szintén Kodály tollából való és nekik, a gyerekeknek azért is kedves egyik-másik, mert jó néhány dallamra Weöres Sándor szép kis gyermekverseket írt, úgyhogy ezért is szeretik – hangsúlyozta Szilágyiné Botos Mária tanárnő.

 

Egész évben ünnepelnek

 

A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában szinte nem lesz olyan hét, amikor ne emlékeznének majd meg a névadó idei kettős évfordulójáról. Kodály ugyanis 135 éve született és 50 éve hunyt el. Március 12-én, vasárnap az iskolai falai között is éppen őt idézik majd meg. Ekkor többek között gyermek- és vegyeskari műveiből mutatnak be válogatást, valamint a Psalmus Hungaricust is elő fogják adni.

Z. Pintye Zsolt