Ajándék notebook – 361 eszköz érkezett a kertvárosi iskolába
Fotó: Szarka Lajos

Országszerte összesen 579 ezer notebookot osztanak ki az ötödikes, hatodikos és kilencedikes diákok számára a köznevelési intézményekben. A 200 milliárd forintos kormányzati program jelenleg a harmadik fázisában tart, Nyíregyházán pedig több mint ötezer új eszközt adnak át a diákoknak. Pénteken a kertvárosi iskola diákjai vehették át az igényelt eszközöket.

Örömmel vették át a diákok az új notebookokat a Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézményében. Az eszközök mellé tokot is kaptak, így teljes felszereléssel vághatnak neki az új tanévnek. A notebookok többféleképpen is használhatók, hiszen érintőképernyős táblagépként is funkcionálnak. Az eszközöket korábban a szülők a Kréta rendszeren keresztül kérelmezhették. Az igénylések alapján minden jogosult diák megkapta az új eszközöket, amelyek nagyban hozzájárulnak a modern oktatási környezet kialakításához és a diákok digitális készségeinek fejlesztéséhez.

„Nagy öröm számunkra, hogy november óta 256 laptop érkezett iskolánkba, és azóta újabb 361 notebookkal gazdagodtunk a magyar állam jóvoltából. A gyerekek már naponta megkérdezték tőlem, mikor érkeznek meg az új eszközök, annyira várták őket. Most végre megérkeztek, és az 5. és 6. évfolyamosok kapták meg őket, valamint 260 notebook itt marad az intézményünkben az órákhoz. Így, a korábban érkezett két laptopot is beleszámítva, már több mint 600 notebookunk van, tehát gyakorlatilag minden gyereknek jut egy” – részletezte Gyula Szabolcs, a Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézmény tagintézmény-igazgatója.

A kormány összesen 200 milliárd forintot fordított a notebookok beszerzésére. A program még a koronavírus-járvány idején, 2022-ben kezdődött. Összesen 495 állami, egyházi, nemzetiségi önkormányzati és magán fenntartó több mint 3000 iskolája vesz részt a kormányzati programban, Nyíregyházán több mint ötezer új eszközt adnak át az intézményekben.

„Ez egy kormányzati program, amely jelentősen hozzájárul az esélyegyenlőség megteremtéséhez. Ennek köszönhetően a magyar diákok az európai színvonalhoz hasonló feltételek mellett tanulhatnak ezen a területen” – mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az eseményen részt vett dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője is, aki kiemelte, hogy a programnak köszönhetően a diákok könnyebben kapcsolódhatnak be az online oktatásba, fejleszthetik a digitális készségeiket, és hangsúlyozta, olyan tanulók számára is elérhetővé válnak a modern eszközök, akik eddig nem rendelkeztek velük.

Kapcsolódó galéria

Laptopok érkeztek a kertvárosi iskolába