Akadálymentes ügyfélszolgálati iroda

Akadálymentes iroda fogadja a vakokat és a gyengénlátókat a Start Rehabilitációs Vállalat István utcai épületében. A helyszínen lift és a látássérültek igényeinek megfelelő, kontrasztos lépcső segít a közlekedésben. Az akadálymentes irodát a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal foglalkoztatást segítő, 170 ezer forintos egyszeri támogatásából, valamint az egyesület saját, félmillió forintos forrásából alakították ki.

 

Korszerű feltételek

 

Az irodában kicserélték a világítástechnikát, festettek, szellőztető berendezést telepítettek és hangszigetelték azt a stúdiót, ahol önkéntesek olvashatnak fel a gyengénlátó és vak embereknek. Az egyesület irodájában speciális eszközökön 4 súlyosan látássérült, és egy megváltozott munkaképességű, valamint két látó munkatárs dolgozik.

 

Többféle segítségnyújtás

 

Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke azt mondta, fontos, hogy az ügyfeleket ki tudják szolgálni. A látásproblémával küzdőknek segítenek irataik szétválogatásában, de ha kell, a hivatalba is elkísérik őket.

Az irodában többek között szociális ellátásokat igényelhetnek a látássérültek, mellette pályázatokat kezelnek, de itt lehet igényelni vakvezető kutyát és különböző, a látást segítő eszközt is.


Fontos a figyelem

 

Dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke kifejtette, a vakok és gyengénlátó emberek hátrányos helyzetben vannak, ezért nehezebben tudnak kapcsolatot teremteni ügyeik intézése során. Hozzátette, ők nehezebben találnak munkát is hátrányos helyzetük miatt, ezért kell rájuk különösen figyelni. Fontos segíteni őket, hogy ügyeiket el tudják intézni.

Az irodában kialakítottak egy hangstúdiót, ahol önkéntesek olvashatnak fel embertársaiknak. A hangszigetelt szobában így jó minőségben készülhetnek hangoskönyvek, de itt van lehetőség speciális nyomtatásra is.

M. E.