A Magyar Gyógytornász –Fizioterapeuták Társasága XI. Kongresszusát ebben az évben Győrben tartják. Ebből az apropóból kiindulva az ország több városában – Budapest, Győr, Szeged, Szombathely és Nyíregyháza- egyszerre , egyidőben olyan felvilágosító előadást és mozgásprogramot tartanak a gyógytornászok, mellyel a kismamák fizikai aktivitásának fontosságára hívják fel a figyelmet.

Sokan nem is gondolnák, hogy a várandóság alatti életmód komolyan befolyásolja az anya és a születendő gyermek egészségét!
A várandós nő szervezetében olyan élettani (főként hormonális) változások zajlanak, melyek miatt fellazulnak a kötőszövetek, nagyobb eséllyel borul fel a szénhidrát anyagcsere, növekedik a vízvisszatartás, és nő a testzsír százalék. Egyre gyakrabban tapasztalható, hogy a kelleténél nagyobb a testsúly növekedés, sőt az extrém (nehezen ledolgozható) elhízás, gyakoribb az ízületi fájdalom, a vérnyomás- emelkedés, stb.
Kutatások szerint a várandós nők majdnem fele túlsúllyal kezdi meg terhességét, vagy az ajánlottnál többet hízik terhessége alatt . Ez olyan szövődmények kialakulását okozhatja, mint a gesztációs diabétesz - várandóság alatti cukorbetegség -, terhesség indukálta hipertónia – magas vérnyomás -, nagy magzat, vagy az inkontinencia. Ilyen esetekben nő az esélye a szülés alatti komplikációknak és a császármetszésnek is.
Várandóság alatti fizikai aktivitás kedvezően hat a várandós anya szervezetére, segíti a lepényi keringést, segíti a szülésre való felkészülést.
Aktív anyukák fizikailag jobban bírják a szülést, szülés után gyorsabb a regeneráció.
Rendszeres, moderált fizikai aktivitás kedvezően hat az inzulintermelésre, vércukoregyensúlyra, csökkenti a testsúlynövekedés esélyét, és az elhízás és hipertónia anyai és magzati szövődményeit, a császármetszést, a gátsérüléseket, az inkontinenciákat, és a szív és érrendszeri szövődményeket.
Egyértelműen bizonyított tény, hogy a fizikailag aktív életet élő, rendszeresen testmozgást végző kismamák kevesebb eséllyel lépik túl az ajánlott súlynövekedést és így jelentősen kisebb a kockázatuk a különböző szövődményekre!

Ezért tartja fontosnak a Társaság a kismamatorna népszerűsítését, szakképzett gyógytornász-fizioterapeuták irányításával.

Nyíregyházán a D-Centerben ingyenes lehetőséggel várják a jelentkezőket a gyógytornászok, ahol tájékoztató előadás, rizikó teszt és mozgásprogram hívja fel az aktivitás fontosságára a figyelmet.

A program időpontja: 2017.10.14. 11:00-12:00 óra.

Megjelenés könnyű, mozgásra alkalmas ruházatban.

(Fotó: internet)