Alacsony kamatok és megtakarítások

Egy felmérés szerint a megkérdezettek negyede inkább odaadta a családnak, gyerekeknek, unokáknak a megtakarításait az alacsony kamatok miatt, míg 16 százalék ingatlanba vagy telekbe fektette azt. A válaszadók 14 százaléka a hosszú távú lekötésekben látta a megoldást, ugyanennyien elkezdték a folyószámlájukon parkoltatni a megtakarításaikat, de hasonló nagyságrend fordult az életbiztosítás vagy a nyugdíj-előtakarékosság felé. A részvényeket, a befektetési alapokat és a kötvényeket a lakosság 8 százaléka találta jó eszköznek az alacsony kamatkörnyezet kihívásaira, gyakorlatilag ugyanannyian, mint akik azt válaszolták, hogy inkább elkezdtek többet költeni a pénzükből, mintsem, hogy befektessék azt.

 

FONTOS A BIZTONSÁG

 

Ugyanakkor a válaszadók közel harmadát egyáltalán nem mozgatta meg, hogy a töredékére olvadtak az elmúlt években a piacon elérhető átlagos betéti kamatok, és nem reagáltak semmit a helyzetre. Ez részben magyarázható azzal is, hogy a hazai ügyfelek inkább konzervatív befektetők: tízből nyolcan az alacsonyabb, de biztos kamatot választanák inkább egy magasabb várható kamattal kecsegtető, de kockázatos termékkel szemben. Másrészről vélhetően nem mindenki rendelkezik olyan magas megtakarítással, amit befektetésre érdemesnek ítél, holott fontos megjegyezni, hogy rendszeres kis összegekkel is érdemes elkezdeni a takarékoskodást.

 

ADÓKEDVEZMÉNY

 

Az év vége felé közeledve nem szabad megfeledkeznünk az államilag támogatott megtakarítási megoldásokról sem, amelyek a hosszú távú megtakarításokat és a nyugdíj célú előtakarékosságot ösztönözve nyújtanak jelentős adókedvezményt. Ilyenek például a tartós befektetési számla vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla, így az adókedvezményekkel további előnyöket érhetünk el.

Sz. T.