Alakuló ülés – Megalakult a vármegyei közgyűlés
Fotó: Szarka Lajos

Ünnepélyes alakuló ülését tartotta pénteken Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye önkormányzatának közgyűlése a vármegyeházán. Az eseményen Seszták Oszkárt újraválasztották elnöknek, a közgyűlés pedig ismét Baracsi Endrét szavazta meg alelnöknek. A társadalmi alelnöki tisztséget pedig Gál Zoltán tölti be.

„A bizottság 2024. július 10-én hozta meg az 53/2024. (IV évi 10.) határozatát a vármegyei önkormányzati választás eredményének megállapításáról és közzétételéről. Ennek értelmében a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt 17 mandátumot, a Mi Hazánk Mozgalom 4 mandátumot, a Demokratikus Koalíció 2 mandátumot, míg az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Egyesület szintén 2 mandátumot szerzett. A területi választási bizottság döntése 2024. június 13-án 16 órakor emelkedett jogerőre” – részletezte dr. Szekrényes Ida, a Területi Választási Bizottság elnöke.

Dr. Szekrényes Ida, a Területi Választási Bizottság elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alakuló ülésén tájékoztatta a közgyűlés tagjait a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának tapasztalatairól, valamint a vármegyei közgyűlés tagjainak megválasztásának eredményeiről. Az alakuló ülést dr. Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés korelnöke hívta össze és nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy büszkeséggel és elégedettséggel tölti el a vármegye lakosságának fegyelmezettsége, különösen a szavazási aktivitás és magatartás tekintetében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alakuló ülésén dr. Helmeczy László korelnök beszéde után a közgyűlés tagjai esküt tettek, majd megválasztották a Szavazatszámláló Bizottság elnökét és tagjait. Ezt követően titkos szavazással jelölték és választották meg a közgyűlés elnökét. Seszták Oszkár 18 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett nyerte el a tisztséget. Ezzel Seszták Oszkár lett Magyarország legrégebben hivatalban lévő vármegyei közgyűlési elnöke, aki a Nyíregyházi Televízió stábjának számolt be a következő ciklus terveiről.

„Talán már sokan tudják, de érdemes újra megemlíteni, hogy az elmúlt 12 évben a megyei GDP 2,5-szeresére nőtt, és az ipari kibocsátásunk négyszeresére emelkedett. Ezek a számok önmagukért beszélnek, és célunk, hogy tovább növeljük őket. Bár nehéz lesz az ipari kibocsátást a következő 10 évben újra négyszeresére emelni egy ilyen bázisról, bízom benne, hogy a jóléti intézkedéseket és a GDP adatokat tovább tudjuk javítani, ahogyan az az elmúlt 12 évben a vármegyei működés során is jellemző volt” – számolt be Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés régi-új elnökének eskütétele után titkos szavazással megválasztották az alelnököket is. A közgyűlés ismét Baracsi Endrét választotta alelnöknek, míg társadalmi alelnöknek Gál Zoltánt, Szabolcs község alpolgármesterét szavazták meg, aki nem tagja a vármegyei közgyűlésnek. A Nemzeti Fejlesztési Központ területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős főigazgatója, Oláh Gábor is jelen volt az eseményen, ahol a vármegyei fejlesztések eredményeiről és jövőbeli terveiről számolt be. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban jelentős előrelépések történtek a térségi infrastruktúra és gazdaság fejlesztése terén, amelyek pozitív hatást gyakoroltak a helyi közösségekre és vállalkozásokra.

 

Kapcsolódó galéria

Sz-Sz-B Vármegyei Közgyűlés alakuló ülése 2024