Alakuló ülés – Megkezdte a munkát Nyíregyháza Megyei Jogú Város új közgyűlése
Fotók: Szarka Lajos

Megalakult az új nyíregyházi közgyűlés. A júniusi önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP 15 egyéni választókerületből 12 helyen nyert, amíg a Szövetség Városunkért 3 helyszínen aratott győzelmet, listáról a kormánypárt még egy főt, a Szövetség Városunkért további három főt, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig egy-egy képviselőt delegált az új városi testületbe. Kedd délelőtt két alpolgármester személyéről is döntöttek, a továbbiakban ezeket a feladatokat Jászai Menyhért és dr. Podlovics Roland látja el. Dr. Kovács Ferenc a Fidesz-KDNP színeiben pedig negyedszer tette le a polgármesteri esküt.

Kedd délelőtt tartották az alakuló ülést Nyíregyházán, amelyen régi és új tagok egyaránt részt vettek. A június 9-ei önkormányzati választás alapján foglalták el helyeiket a képviselők. A megyeszékhelyen a választópolgárok több mint 55 százaléka voksolt, a polgármester személyéről és a 15 egyéni választókerületről döntöttek. Az eredmények alapján, 12 helyen nyert a Fidesz-KDNP jelöltje, három helyszínen pedig a Szövetségben Nyíregyházáért jelöltje aratott győzelmet. Listáról további egy képviselő foglal helyet a kormánypártok oldalán, három fővel bővült a Szövetségben Nyíregyházáért, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig egy-egy képviselőt delegált az új városi testületbe. Így néz majd ki a közgyűlés 22 fős összetétele a következő öt évben Nyíregyházán.

Modern, fejlődő város

A város két országgyűlési képviselője, valamint a vármegyei főispán is részt vett a keddi alakuló ülésen, ahol először dr. Szabó Tünde kért szót. Az országgyűlési képviselő kiemelte, a város polgárai a békére, a biztonságra és a további fejlődésre adták le voksukat az önkormányzati választásokon.

A fejlődés, ami elindulhatott csaknem egy évtizede, az ténylegesen megmutatja, hogy milyen fantasztikus, modern, fejlődő városunk van és ez köszönhető a képviselők munkájának, köszönhető a város polgárainak, a befektetőknek és mindenkinek, aki egy kicsit is hozzájárult ahhoz, hogy ma itt lehessünk. A kormány feladata, hogy a gazdaságfejlesztést továbbra is tudja segíteni. Itt, Nyíregyházán ez nagyon fontos lesz a jövőnkre nézve is, azok alapján, amilyen célokat megfogalmaztunk az elmúlt időszakban”

– mondta Nyíregyháza országgyűlési képviselője.

Dr. Szabó Tünde azt is hozzátette, a célok elérése érdekében a Parlamentben továbbra is a várost fogja képviselni.

Együttműködés, gazdaságfejlesztés

Ezt követően dr. Vinnai Győző gratulált a megválasztott képviselőknek és a polgármesternek, sok sikert kívánt az önkormányzati munkához, majd az együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Az együttműködés része az is, ahogy Szabó Tünde is mondta, hogy együtt dolgozunk és lobbizunk Nyíregyházáért és a pályázati források megszerzéséért a Parlamentben. Jó nyíregyházinak lenni Budapesten és más városokban is, mert úgy néznek Nyíregyházára, hogy ez a város egy minta, egy példakép és ők is úgy szeretnének fejlődni és egy élhető, szerethető, fejlődő várost szeretnének”

– tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A képviselő-testület munkája szempontjából is nagyon fontos az együttműködés, tette hozzá az országgyűlési képviselő felszólalásához dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere azt kérte a képviselőktől, hogy munkájuk során a nyíregyháziak érdekeit képviseljék, hiszen a lakosság bizalmából lehetnek a testület tagjai.

Nem tartozik ide sem a pártpolitikai program, sem a politikai egyéni karrier építése. Azért vagyunk itt, hogy a város ügyeivel foglalkozzunk, a város és a városlakók érdekében dolgozzunk. Úgy gondolom, hogy ez a képviselőségnek és a polgármesterségnek is a lényege”

– hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc.

Rövid programismertető

A következő öt évre a program egy mondatban: folytatni azt, amit az elmúlt 14 évben töretlenül képviseltünk és végeztünk – mondta dr. Kovács Ferenc.

Hihetetlen érték, hogy 2013 óta a város, az önkormányzat költségvetése nem tartalmaz hiányt, tavaly óta pedig már hitelt sem, tehát a magunk urai vagyunk. A pénzügyi és gazdasági stabilitás a fundamentuma nagyon sok mindennek. A város és a városlakók szempontjából az a gazdaságfejlesztési program is fontos, amelyet öt évvel ezelőtt indítottunk és nagyon komoly eredményeket értünk el eddig is vele. A korábbi 127 hektáros ipari parkunkhoz gyakorlatilag 817 hektárt megvásároltunk, 5 nagy cég befektetése folyik, tehát a megélhetés a nyíregyháziak szempontjából alapvető kérdés, ezt az önkormányzatnak is minden lehetőség szerint segítenie kell”

– tette hozzá a polgármester.

A program nemcsak gazdaságfejlesztésből áll, hanem társadalmi és városfejlesztési, a város jövőjét építő tervekből is – hangsúlyozta a polgármester. Kiemelten fontos a fiatalok helyben tartása vagy hazahívása, ez az elvándorlás ugyanis legalább 50-60 éve sújtja Nyíregyházát. Ehhez három dolog kell: lakhatás, munkahelyteremtés és az élhető város biztosítása. A ciklus végéig több ezer új munkahely jöhet létre és a város adóbevételei is jelentősen nőhetnek.

Szociális feladatok

Ezeken túl az idősek ellátása, a szociális feladatok is a prioritások között szerepelnek, miután több ezer szépkorú él a városban és ez a szám intenzíven nő. A kötelező feladatok mellett több önként vállalt programot is indított és finanszíroz a város. A TOP Plusz forrás nagy mértékben segíti a tervek megvalósítását, Nyíregyháza kapta a legtöbb forrást a megyei jogú városok között, több mint 52 milliárd forint összegben. Ehhez teszi hozzá a város a saját forrásait is, ennek is köszönhető, hogy a város fejlődése egy teljesen pozitív irányt vett. A polgármester hozzátette, nem a kirakat, a külsőség számít, hanem az, hogy minden nyíregyházi számára elérhetővé váljanak a különböző szolgáltatások.

Frakciók, alpolgármesterek, eskütétel

Az alakuló ülés legfontosabb pillanatai az eskütételek voltak. Az ünnepélyes ígéretre először a 21 önkormányzati képviselőt kérték fel, az eskü szövegét pedig a legfiatalabb tag, Nagy Szabina mondta.

Majd a polgármesteri eskütétel következett, amelyet dr. Kovács Ferenc a Fidesz-KDNP színeiben már negyedik alkalommal mondott el. A politikus 2010-től vezeti Nyíregyházát, majd 2014-ben, 2019-ben és 2024-ben is bizalmat szavaztak neki a választópolgárok.

Az alakuló ülésen a két frakció is létrejött, a szabályok szerint a megalakításhoz legalább három képviselő kell. A továbbiakban is a Fidesz-KDNP és a Szövetségben Nyíregyházáért frakció működik majd a közgyűlésben, előbbi 14, utóbbi 6 taggal. A Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egy-egy képviselője a frakciókon kívül dolgoznak majd a testületben. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője megköszönte a szavazatokat, majd arra kérte a választópolgárokat, továbbra is keressék őket az észrevételeikkel.

14 fővel megalakultunk, de sokat egyeztettünk már a megalakulás előtt, polgármester úr is kihangsúlyozta az alakuló ülésen, hogy az ellenzékkel is konstruktív egyeztetéseket folytattunk, a bizottsági tagságok és az előttünk álló feladatok vonatkozásában. Melyek a legfontosabb feladataink a következő öt évben: amit nagyon fontosnak tartok, hogy folytassuk azt a munkát, amit megkezdtünk. Miért? Mert a városlakók is láthatták, ha figyelemmel kísérték a közgyűlés munkáját, hogy stabil gazdasági lábakon áll az önkormányzat és csak így lehet megfogalmazni célokat”

– nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Élhető és biztonságos Nyíregyházát ilyen gazdasági háttérrel lehet megvalósítani – tette hozzá a frakcióvezető. A városlakók bizalmát a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője is megköszönte, majd úgy nyilatkozott, a frakciójukban azok a képviselők ülnek, akik a választáson is a szövetségükben indultak és együtt szeretnék folytatni a munkát.

Konstruktív ellenzékiségre törekszünk, ami azt jelenti, hogy bizonyos ügyek mentén természetesen segíteni fogjuk a döntéshozatalt, ugyanakkor nyilván a kritikai tevékenység és kritikai fogalmazásmód is megjelenik majd a frakciónk munkájában ott, ahol nem fogunk egyet érteni adott esetben a városvezetés bizonyos döntéseivel vagy javaslataival. Azt viszont nagyon fontosnak tartjuk, hogy a közös munka valóban közös tevékenységet jelentsen. Ennek a jegyében dolgozunk tovább Szövetségben Nyíregyházáért frakció néven”

– nyilatkozta Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

A közgyűlés a polgármester helyettesítésére és segítésére két alpolgármestert választott, a két személyről titkos szavazáson döntöttek a képviselők. A képviselő-testület tagjai közül társadalmi megbízatású alpolgármester lett Jászai Menyhért, dr. Podlovics Roland pedig főállású alpolgármesterként látja el feladatait a következő ötéves ciklusban.

Bizottságok és tagjai

Az alpolgármesterek személyén túl döntöttek a közgyűlési bizottságok elnökeiről és tagjairól is. Ezentúl a korábbi hat helyett öt bizottság működik majd, összesen 34 taggal. A közgyűlés legközelebb novemberben ülésezik.

 

A Gazdasági és Jogi Bizottság elnöke: Halkóné dr. Rudolf Éva (FIDESZ-KDNP)

és tagjai:

– Bajnay Kornél (FIDESZ-KDNP)

– dr. Ulrich Attila (FIDESZ-KDNP)

– Kósa József (FIDESZ-KDNP)

– Lengyel Máté (Szövetség Városunkért Közéleti Egyesület, Függetlenek Egyesülete, Momentum Mozgalom, LMP- Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd - a Zöldek Pártja, Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt)

 

A Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnöke: dr. Ulrich Attila (FIDESZ-KDNP)

és tagjai:

– Illés Zoltán (FIDESZ-KDNP)

– Ágoston Ildikó (FIDESZ-KDNP)

– Lovas Kovácsné Nagy Erika (FIDESZ-KDNP)

– dr. Nagy Virág (Magyar Kétfarkú Kutya Párt)

– Póka Imre (Szövetség Városunkért Közéleti Egyesület, Függetlenek Egyesülete, Momentum Mozgalom, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd - a Zöldek Pártja, Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt)

 

nem képviselő tagja:

– Aranyos Gábor (Szövetség Városunkért Közéleti Egyesület, Függetlenek Egyesülete, Momentum Mozgalom, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd - a Zöldek Pártja, Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt)

 

A Pénzügyi Bizottság elnöke: Jeszenszki András (Szövetség Városunkért Közéleti Egyesület, Függetlenek Egyesülete, Momentum Mozgalom, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd - a Zöldek Pártja, Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt)

és tagjai:

– Mussó László (FIDESZ-KDNP)

– Nagy Szabina (FIDESZ-KDNP)

– Kovács Koppány Zoltán (Mi Hazánk Mozgalom)

 

nem képviselő tagjai:

– Szenti Tibor (FIDESZ-KDNP)

– Petrusák János (FIDESZ-KDNP)

– dr. Tirpák György (FIDESZ-KDNP)

 

A Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság elnöke: Vassné Harman Gyöngyi (FIDESZ-KDNP)

tagjai:

– Ráb Jánosné (FIDESZ-KDNP)

– Nagy Szabina (FIDESZ-KDNP)

Smidt Ferenc (Szövetség Városunkért Közéleti Egyesület, Függetlenek Egyesülete, Momentum Mozgalom, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd - a Zöldek Pártja, Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt)

– Mike András (Szövetség Városunkért Közéleti Egyesület, Függetlenek Egyesülete, Momentum Mozgalom, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd - a Zöldek Pártja, Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt)

 

nem képviselő tagjai:

– Dóró Erika (FIDESZ-KDNP)

– Gyula Szabolcs (FIDESZ-KDNP)

 

A Városstratégiai és Környezetvédelmi Bizottság elnöke: Tóth Imre (FIDESZ-KDNP)

tagjai:

– Ágoston Ildikó (FIDESZ-KDNP)

– Bajnay Kornél (FIDESZ-KDNP)

– Mussó László (FIDESZ-KDNP)

– Suszter Csaba (Szövetség Városunkért Közéleti Egyesület, Függetlenek Egyesülete, Momentum Mozgalom, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd - a Zöldek Pártja, Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt)

 

nem képviselő tagjai:

Nagy Tamás (FIDESZ-KDNP)

Szőke Ádám (Szövetség Városunkért Közéleti Egyesület, Függetlenek Egyesülete, Momentum Mozgalom, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd - a Zöldek Pártja, Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt)

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20241015