Alapkőletétel – Római Katolikus Rendezvényközpont épül
Fotó: Illusztráció

Római Katolikus Rendezvényközpont épül a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia mellett. Az alapkőletételi ünnepséget vasárnap tartották, egyidejűleg a külsőleg felújított templom megáldásával. A rendezvényen dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte, a projektek erősíthetik a nyíregyházi keresztény értékeket. Az alapkövet és a templomot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök áldotta meg.

Négyszintes lesz a Római Katolikus Rendezvényközpont épülete. A földszinten rendezvényeket kiszolgáló kávézó, ruhatár, központi vizesblokk, raktár, valamint egy multifunkciós tér kap helyet. Az első emeleten nagy előadót és hozzá kapcsolódó előcsarnokot alakítanak ki. A II. emeletre kerülnek az öltözők, a tetőtérben pedig a gépészet helyét, valamint a raktárat építik ki.

„Én azt gondolom, hogy ez a rendezvényközpont sokat fog tenni azért, hogy a közösségünk, a keresztény értékeink erősödjenek. Ez nemcsak az egyházközség, hanem az egész város számára fontos. Remélem, ennek a programnak a 3. eleme is megvalósul, ugyanis elkészültek a tervei egy óra harangjátéknak, mely úgy hiszem, egy új kapcsolatot erősíthet Nyíregyháza egész lakossága, a városunkba látogatók, a templom, és a templom által képviselt értékek között” – mondta köszöntőbeszédében dr. Kovács Ferenc polgármester.

a Római Katolikus Rendezvényközpont látványterve

Megújult a templom

Városunk ikonikus épülete, az 1902-ben épült Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház, mely felújítása szeptember 30-án fejeződött be. A munkálatok során többek között újrafestették a templom talapzatát körbe kerítő díszes vaskorlátot, a taposólámpákat korszerű fényforrásra cserélték, kijavították a téglafelületet.

„Én köszönöm szépen püspökatyáknak azt a fáradozást, melyet nemcsak Nyíregyházán, hanem szerte az egyházmegyében közösségépítésért tesznek. Iskolák nyitása, felújítása, templomok és közösségi házak felújítása és építése – mind ezt a célt szolgálják. Mi, az egyházban élők, a közhatalmat gyakorlók ezt segíteni tudjuk és segíteni is fogjuk a jövőben is. Ha mindenki hozzáteszi a maga erejét a közösségben, akkor biztos, hogy kereszténységben megmaradunk, és 100 év múlva is, ebben a csodálatosan felújított templomban katolikusok, reformátusok, és más keresztény felekezethez tartozók közösen tudjuk ünnepelni az eukarisztiát, Krisztust, Szűzanyát és nemzetünk megmaradását” – emelte ki Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Időkapszula az alapkőben

A Római Katolikus Rendezvényközpont építéséhez és a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház felújításához a forrást a Miniszterelnökség pályázati forrásból biztosítja. Az alapkőbe időkapszulát helyeztek el, mely tartalmazza az Alapító okiratot, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye püspöki hivatalában dolgozók névsorát, a Nyíregyházi Római Katolikus Rendezvényközpont látványtervét, a Szent Imre Katolikus Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskola óvodásainak rajzait és a Kelet Magyarország 2023. 10. 7-i számát.