Áldozatsegítő Központ – Egy éve működik a nyíregyházi iroda az Ungvár sétányon

A nyíregyházi Áldozatsegítő Központban lelki és anyagi támogatást, valamint jogi tanácsadást is nyújtanak az érintetteknek. A szakszerű segítségnyújtásban pszichológus is részt vesz és akár a bűncselekmények szemtanúit is várják, hogy támogassák őket az események feldolgozásában. Aki személyesen nem tud elmenni a központok egyikébe, a nap 24 órájában hívhatja a 06 80 225 225-ös segélyvonalat.

Tavaly decemberben kezdte meg működését a nyíregyházi áldozatsegítő központ az Ungvár sétányon. A hálózatot még 2017-ben hozta létre az Igazságügyi Minisztérium azzal a céllal, hogy minél hamarabb segíteni tudjanak az érintetteken, lehetőség szerint lakóhelyükhöz legközelebbi helyen.

Helyben a segítség

Nyíregyházán négy szakember, köztük egy pszichológus dolgozik az irodában. Az állam kiemelt feladata a bűnözés okozta anyagi, erkölcsi és lelki károk csökkentése, valamint a lehetőségekhez mérten azok felszámolása. A legnagyobb nehézséget az jelentheti, hogy hogyan lehet feldolgozni a bántalmazással járó testi és lelki fájdalmat, hogyan lehet túllépni az átélt traumán, ebben tudja a lehető legszélesebb segítséget nyújtani az Áldozatsegítő Központ.

Az a célunk, hogy akik bűncselekmények áldozataivá váltak vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatává váltak, azok segítséget kapjanak a kialakult krízishelyzethez. Történik egy egyéni szükségletfelmérés, amely során behatároljuk, hogy pénzügyi vagy érzelmi segítségnyújtásra, esetleg jogi segítségre van szüksége az áldozatnak. Ezután akár közvetlenül a központban vagy a központ alá szerveződő, együttműködő partnereknél kaphatnak közvetlenül segítséget.” – nyilatkozta dr. Jászai Áron, a nyíregyházi Áldozatsegítő Központ koordinátora.

Így küldhetik az érintetteket tovább a Kormányhivatalokban működő áldozatsegítő szolgálathoz vagy a Magyar Vöröskereszthez, de akár a családsegítő szolgálatokhoz, polgárőrséghez, illetve különböző egyházi és civil szereplőkhöz. Az Áldozatsegítő Központba nem csak azoknak segítenek, akik közvetlenül elszenvedik a bűncselekményeket, például a szemtanúk is fordulhatnak a szakemberekhez.

Segítő hálózat

A központok és a rendőrség között működik egy automatikus adatátadás, így ha valaki nem tagadja meg külön, hogy az adatait továbbítsák, akkor az Áldozatsegítő Központot értesítik az ügyekről, majd a központ értesíti az érintett személyt, hogy milyen segítségnyújtást vehet igénybe. Ez alapján rengeteg, különféle problémákkal találkoztak az itt dolgozó szakemberek az elmúlt egy évben.

Nem csak a rendőrség oldaláról érkeznek bűncselekmények áldozatai, hanem a központoknak nagyon nagy szerepe van a látencia csökkentésében. Ha valaki csak az utcáról vagy a sajtóban értesül a központról, de még nem tett feljelentést, csak tájékozódni szeretne, akkor is nyugodtan fordulhat hozzánk, mert nekünk van időnk arra, hogy meghallgassuk a problémáját és szakemberek tudnak neki azonnal segíteni. Egy megoldási javaslatot vagy a megoldáshoz vezető utat alakítunk ki neki, hogy tudja hogyan kell egy feljelentést megtenni, felvilágosítjuk arról is, hogy ezután mi vár rá a büntetőeljárásban. Ha esetleg veszély alakul ki a feljelentést követően, nem érzi magát biztonságban, akkor mi abban is tudunk segíteni, hogy védett szálláshelyet biztosítunk számára. Kaphat anyagi segítséget, a Kormányhivatalon keresztül azonnali pénzügyi segítség formájában vagy akár élelmezésre, ruházkodásra vagy az utazáshoz szükség forrásra is kaphat segítséget. Sokan keresik meg a pszichológusunkat olyanok is, akik hozzátartozók közötti erőszak áldozatai, de nem feltétlenül szeretnének kilépni ebből a kapcsolatból, több, nagyon összetett dolog miatt, de ettől függetlenül tudják, hogy nálunk van segítség.” – tette hozzá a koordinátor.

Széleskörű támogatás

A központban érzelmi segítséget és jogi tanácsadást is tudnak nyújtani az érintetteknek. A nyíregyházi Áldozatsegítő Központ nem csak a városrész, a város vagy a megye lakóinak nyújthat segítséget, hanem bárki felkeresheti az Ungvár sétányon található irodát. Az itt dolgozó szakemberek a sajtóból is próbálnak értesülni a bűncselekményekről, ezután viszont nem közvetlenül az áldozattal veszik fel a kapcsolatot, mert ők nem mindig készek érzelmileg a segítség befogadására, így először a családtagokon keresztül keresik meg az érintetteket és megvárják, ameddig az áldozat maga kéri a támogatást. Akik személyesen nem tudják felkeresni a központokat, a nap 24 órájában hívhatják a segélyvonalat is a 0680 225 225-ös telefonszámon.