Alig 2 hét és jön a Nyíregyházi Folk fél hét
Alig 2 hét és jön a Nyíregyházi Folk fél hét

Alig 2 hét, és kezdetét veszi a Nyírség Táncegyüttes legújabb projektje, a Nyíregyházi Folk fél hét. A szokásos, nagy, nemzetközi néptáncfesztivál idejében – idén tartották volna meg a tizediket –, de kicsit rövidebben és elsõsorban a hazai elõadókra gondolva szervezik meg a 3 napos fesztivált, melyen lesznek határon túli vendégek is.

– Ha már egész hetet nem tudunk szervezni a 10. Nyírség Nemzetközi Néptánc­fesztivál számára, csinálunk egy felet, Folk fél hét címmel augusztus 18. és 20. között – mondta el megkeresésünkre Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes vezetője. – Három kitűnő program, három felejthetetlen élmény várja majd az érdeklődőket, benne két különleges táncos megmozdulással és egy igazi, zenei csemegével. Az első napon a Kárpátalja Néptáncegyüttes is bemutatkozik a néptánckedvelők számára, a második napon pedig Boban Markovic és zenekara nyújt akusztikus élvezeteket a kirobbanó erejű balkáni rézfúvós zene kedvelőinek. A harmadik nap ismét a táncé, egy vadonatúj táncszínházi produkció mutatkozik be – 250 táncos részvételével –, természetesen sok-sok helyi szereplővel.

Verbunk Online Rekord­kísérlet 

Mindezek mellett zajlik a rekordkísérlet is, az érdeklődők a Verbunk­Re­kord telefonos alkalmazáson keresztül vagy a verbunkrekord.hu oldalon csatlakozhatnak a kihíváshoz, választhatnak a szóló vagy páros forma közül és tölthetik fel egyperces videóikat. A rekordkísérlet július 20-án, kedden indult és egészen augusztus 20-ig tart. Az államalapítás ünnepén fogják majd bejelenteni, hogy végül hány embert sikerült megszólítani a táncegyüttesnek.