Alkoss szabadon – Kiállításmegnyitó a Kállay Gyűjteményben
Fotó: Szarka Lajos

Már bárki megtekintheti az Alkoss szabadon rajzpályázat győztes munkáiból készült kiállítást, melyet az Alkoss Szabadon Alapítvány egyik zsűritagja, dr. Zámbó Nóra, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kabinetfőnöke, Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője, valamint Nagy Szabina önkormányzati képviselő nyitott meg a múzeumban. A pályázaton 8 éves kortól egészen 20 éves korig indulhattak munkáikkal a fiatalok.

Fő téma a sport

​​​​​​​Immáron harmadik alkalommal indult el az Alkoss Szabadon Alapítvány rajzpályázata, melynek célja már több éve az, hogy a fiatalokat kicsit kiszakítsa a digitális világból, ezáltal a pályázatra beadott munkáknál kikötés volt, hogy szabad kézzel kellett azokat elkészíteni. A pályázat minden évben más témát kap és több kategóriában is indulhatnak a gyerekek. Erről az alapítvány képviseletében dr. Zámbó Nóra, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kabinetfőnöke, a pályázat egyik zsűritagja adott tájékoztatást.

Hosszú távra tervez az alapítvány mindenképpen a működésével. Ez a harmadik alkalom, hogy ezt a pályázatot megszerveztük. Minden évben van egy tematikája, idén ez az olimpia és a foci Eb okán adódott, hogy a sport lesz. Tavaly az álomutazást kellett a gyerekeknek megfesteniük, most a sport témában vártuk, hogy egyáltalán mik azok a gondolatok, amelyek az ő fejükben megfogalmazódnak, ha ez a téma jön eléjük. Már három korcsoportja van idén a pályázatnak: 8–11, 12–15 és 16–20 év között vártuk a gyerekektől a képeket. Kora tavasszal lett meghirdetve a pályázat, májusban volt az eredményhirdetés, addig vártuk az alkotásokat, több mint 500 kép érkezett be. Nem korlátoztuk le országhatáron belülre a pályázatot, bárhonnan nevezhettek magyar gyerekek. Ezt megtámogattuk azzal, hogy a Magyar Kulturális Intézeti hálózaton keresztül külföldön is meghirdettük a pályázatot, így például Oroszországból is érkeztek hozzánk képek. Az eredményhirdetés a Budapest Parkban volt, ezt is próbáltuk fiatalossá tenni, a Dzsúdló koncert előtt a színpadon volt az átadó. Ez külön élmény volt a gyerekeknek, mivel több ezer ember előtt vehették át a díjakat, amelyekkel reméljük, nagy örömöt sikerült okozni nekik – fejtette ki a kabinetfőnök.

​​​​​​​Az eredményhirdetés után először turnéra indult a kiállítás: megfordult a Pesti Magyar Színházban, Isztambulban és Rodostóban is. Végül ismét hazakerültek a képek: Veszprémben, Debrecenben, de még a Balaton-felvidéki Szent György-hegyen a szőlősorban is ki voltak állítva. Az első helyezettek győzelmüket követően Rómába utazhatnak majd, ahol szintén megtekinthetőek lesznek az alkotások, továbbá az Egyesült Államokba és Spanyolországba is meghívták a kiállítást. A turné után az eredeti képeket online aukción árverezik el, a bevételből hátrányos helyzetű települések óvodáit kívánják támogatni.

​​​​​​​Kiállítások, melyek mindenkit megmozgatnak

​​​​​​​A Kállay Gyűjtemény vezetősége számára a mozgalmas időszak ellenére hatalmas megtiszteltetés volt, hogy a múzeumban kaphatott helyet ez a kiállítás.

Örömmel vettük, hiszen ezzel bekerültünk a VIDOR forgatagába is erre a hétre, hiszen szeptember 1-ig látható a kiállítás. Ugyanakkor 2012 óta elszántan küzdünk azért, hogy a szakmaiságot megtartva legyenek olyan kiállítások, programok, melyek a családokat, kicsiket, nagyokat egyaránt bevonzzák és utána megtekintik az állandó és más időszaki kiállításainkat is – mondta Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

A Kállay Gyűjtemény további időszaki kiállításokkal is kedveskedik majd: a pénztörténeti tárlat szeptember 1-ig látható, emellett Gyetván Magdolna textilművész kiállítására is készülnek már a múzeumban. Mindezek mellett olyan eseményt állítottak össze szeptember 14-re, amikor is a Szépművészeti Múzeummal együttműködve egy négyórás múzeumpedagógiai programon vehetnek majd részt az érdeklődők.

Olyan tehetségek, akiket nem is gondolnánk

A város számára is nagyon fontosak az ilyen jellegű kiállítások és kulturális események.

Nyíregyháza számára nagyon fontos, hogy minél több ilyen alkotás és kiállítás érkezzen ide. Azt gondolom, a város minden területen, amelyet ez a kiállítás képvisel, élen jár, legyen szó a tehetséggondozásról, sportról, művészetről, ékes példája annak, hogy milyen munkássága van a városnak és milyen tárlatokat tud kínálni az embereknek. Szerintem mindenkinek látnia kell ezeket. Fantasztikus, milyen tehetségek vannak, akiket nem is gondolnánk, ha nem lennének ilyen kiállítások – nyilatkozta az önkormányzati képviselő.

​​​​​​​Nagy Szabina szerint nagyon fontos, hogy egy olyan helyszínen kaphatott helyet ez a kiállítás, mint a Kállay Gyűjtemény. Hiszen a városnak egy olyan kultúrnegyedében lehetnek így a képek a VIDOR Fesztivál alatt, ahol az emberek valódi örömöt és vidámságot érezhetnek, amikor megtekintik azokat. A kiállítást bárki megnézheti a múzeumban egészen a fesztivál végéig.

Kapcsolódó galéria

Alkoss szabadon - kiállítás a Kállay Házban