Alkotó idősek – 31 kiállító 93 alkotással pályázott idén
Fotó: Szarka Lajos

Szerdán megnyílt az Alkotó Idősek kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központ első emeleti kiállítóterében. A pályázatot 2015 óta hirdetik meg, népszerűsége pedig töretlen, az idei esztendőben 31 kiállító 93 alkotással pályázott. A kiállításon olajfestmények, akvarellek, népi iparművészeti alkotások, faragások, mikromakramék, horgolások és gobelinek is gazdagítják a palettát. A tárlat október 20-ig tekinthető meg.

 

2015 óta hirdeti meg az Alkotó Idősek pályázatot az Idősügyi Tanács javaslatára a Váci Mihály Kulturális Központ. Noha egy esztendő kimaradt a pandémia idején, a szépkorúak alkotókedve töretlen, az idei évben 31 kiállító 93 alkotással pályázott. A beküldött művekből pedig ahogyan az már hagyomány, tárlat is nyílt a kulturális központ első emeleti kiállítóterében, melynek megnyitóján Telepóczkyné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára hangsúlyozta, nagyon büszke szépkorú társaira.

Évről évre szebb alkotások

– Én azt gondolom, hogy az alkotó embernek van egy boldogsága. Boldogság az, hogy valamit kiad a kezéből, hogy valamit kiad a lelkéből, ehhez adja a szeretetét, a tehetségét, az idejét. Az ilyen ember mindig elégedettebb, jóban van az élettel. Szerintem ez szinte egy terápia. Itt szépkorúak műveit láthatjuk, és engem minden évben meg is hat a kreativitásuk és a kitartásuk, valamint az, hogy örömet okoznak maguknak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, de okoznak örömet nekünk is, akik láthatjuk ezeket a szép alkotásokat. Én azt gondolom, hogy évről évre kiérleltebb alkotásokat látunk – mondta el a megnyitón Telepóczkyné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára.

A kiállításon olajfestmények, akvarellek, népi iparművészeti alkotások, faragások, mikromakramék, horgolások és gobelinek is gazdagítják a palettát, és ahogyan Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója a megnyitón fogalmazott, professzionális alkotások versenyében is megállnák a helyüket.

Kiemelt figyelem irányul a szépkorú korosztályra Nyíregyházán

– Nagyon szép számmal érkeztek ebben az évben is alkotók és nevezések. Nagyon boldogok vagyunk, hogy azt mondhatjuk, elértük a célunkat. Nemrég volt a Népmese Napja nálunk 150 gyermekkel, most itt vannak a szépkorúak, akik szintén szép számban gyülekeznek. Ez egyfajta pozitív visszajelzés a munkánkkal kapcsolatban, hogy minden korosztályhoz eljutunk, és ha szétnézünk, hogy mennyien kíváncsiak erre a nagyon értékes tárlatra és ezekre a nagyon értékes alkotásokra, amikre az idősek, a szépkorúak az idejüket, erejüket áldozzák és bemutatják azt a kreativitást, amivel ők rendelkeznek, az nagyon jó érzés. Évről évre készülnek, hogy a Váci Mihály Kulturális Központban állíthassák ki munkáikat, mi pedig nagy örömmel adjuk ehhez a felületünket és a támogatásunkat. A tárlat minden évben az Idősek Világnapjához kapcsolódik, ennek pedig külön örülünk, hogy ilyenkor kicsit felhívjuk rájuk a figyelmet – hangsúlyozta a kulturális központ igazgatója, Mészáros Szilárd.

Az Idősek Világnapját Nyíregyháza városvezetése kiemelten fontosnak tartja, az önkormányzat skanzeni élményekkel várta őket a nap apropóján, és ahogy Ágoston Ildikó képviselő köszöntőjében fogalmazott, tiszteletük elengedhetetlen, hiszen példát állítanak a mai fiatalok számára.

Példaértékű tett- és alkotóvágy

– A szépkorúaknál a folyamatos tenni akarás, a cselekvés, a művészetekbe bekapcsolódás akár amatőr módon is, óriási értéket képvisel. Egyrészt otthon is kiélhetik szabadidejükben ezt a tevékenységet, másrészt példamutatással járhatnak fiataljainak előtt, hiszen attól, hogy valaki szépkorú, még igenis nagy tett- és alkotóvággyal rendelkezhet. Az, hogy ma 31 alkotó 93 alkotását tekinthetjük meg, szerintem csodálatos – emelte ki Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő.

Az Alkotó Idősek pályázatát zsűri bírálta el, és ahogy a tavalyi esztendőben, idén is dr. Gácsi Zoltán autodidakta alkotó lett az első helyezett olajfestményeivel. A megnyitó végén minden pályázó szépkorú emléklapot kapott, alkotásaikat pedig október 20-ig tekintheti meg a nagyközönség.

Kapcsolódó galéria

Alkotó Idősek 2024