Államtitkár: „Nyíregyháza nagyon sportos város”

– Egy hosszú folyamaton vagyunk túl, és nagyon örülök, hogy elérkeztünk a célba – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester az eseményen. – Három évvel ezelőtt a kormánytól a város tulajdonába kértük a csarnokot, amit ellenérték nélkül megkaptunk, aztán felújítottuk a parkettát, mostanra pedig már kormányzati támogatásnak köszönhetően egy modern létesítményben ünnepelhetünk.

A Continental Aréna avatásán részt vett dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár (egykori nyíregyházi olimpikon) is, aki kiemelte, a nyíregyházi csarnok felújítása azért fontos mérföldkő, mert méltó közeget biztosít a fiataloknak, felnőtteknek és családoknak ahhoz, hogy drukkolhassanak az élsportnak és kihasználhassák a szabadidős lehetőségeket.
– A sport folyamatosan fejlődik, minden ágazat érzi annak a hatását, ha egy város „sportosabb”, és Nyíregyháza nagyon „sportos”, ez mind az élsportban, mind a szabadidősportban jelentkezik. Minél többet mozgunk, annál egészségesebbek leszünk, ez az üzenete annak, hogy igenis szükség van sportlétesítményekre.

2500-AN, MODERN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT

A sportcsarnokban a funkció- és kapacitásbővítést eredményező munkálatok mellett megtörtént a teljes épületgépészeti rendszer, a légkezelők és informatikai rendszer cseréje, valamint az eredményjelző berendezések és a hangosítás fejlesztése is. A legszembetűnőbb változás a küzdőtéren látható. Beépítettek két motoros mozgatású térelválasztó függönyt, így a 60x30 méteres küzdőteret 3 keresztirányú kosárlabdapályára lehet osztani, ezáltal több csapat tarthatja párhuzamosan edzéseit. A nemzetközi előírásoknak való megfelelés érdekében a csarnok befogadóképessége a kihúzható mobil lelátók beépítésével 2500 főre bővült. A nézőtér kiosztása is megváltozott, valamint kicserélték a székeket. Hat darab VIP páholyt alakítottak ki, mely két komfortfokozatban várja a sportrajongókat. Az épület keleti oldalán, az első emeleten 80 fő befogadására alkalmas, üvegfallal ellátott konferenciaterem épült, valamint külön médiaszoba áll a sajtó képviselőinek rendelkezésére.

LÁTVÁNYOS BELSŐ, MEGÚJULT HÁTTÉR

A küzdőtér keleti és nyugati végfalán új video-eredményjelzőket helyeztek ki. A megújított világítási rendszer pedig HD minőségű televízióközvetítésekre is alkalmassá teszi a létesítményt. Továbbá kialakítottak 1 nagy bemelegítőtermet és 6 olyan szekciótermet, mely kis létszámú szabadidős tevékenységre is alkalmas, mint például jóga, aerobik, tánc, karate. A sportmérkőzéseket kiszolgáló helyiségek is megújultak. Az épület északi oldalán kaptak helyet a sportolói és bírói öltözők, az elsősegélynyújtó helyiség, valamint a doppingellenőrző szoba. Az élsportot szolgálja ki a földszinti orvosi szoba, ahol az utánpótlás- és élsportolókat egyéni rendelési időben várja a szakorvos. A látványlift beépítésével az épület teljes akadálymentesítése is megvalósult.

EURÓPAI NÍVÓ, RANGOS ESEMÉNYEKKEL

A fejlesztés által teljes egészében megújult létesítmény ismét méltó otthona a verseny- és szabadidősportnak, az utánpótlás-nevelésnek, valamint hazai és nemzetközi sporteseményeknek. – Végre egy európai sportcsarnoka van Nyíregyházának – mondta Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője. – Ez azért fontos, mert mostantól olyan válogatott eseményeket és olyan klubtornákat tudunk Nyíregyházára hozni, amelyekre eddig nem volt módunk. A sportcsarnok multifunkcionalitásából adódóan a sport mellett a városi és megyei kulturális események, nagyrendezvények, kiállítások és koncertek kiváló helyszíne lehet.

(Szerző: Ferenczik Adrienne)

(A felső képen: Az átadást követően Jókay László, a (névadó) ContiTech Hungária Kft. nyíregyházi gyárának ügyvezető igazgatója, dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és dr. Kovács Ferenc polgármester)