Állatasszisztált terápia – A terápiás állatok különleges hatásáról tartottak előadást a Kutatók Éjszakáján
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi MCC központ idei Kutatók Éjszakáján dr. Fekete Szilvia habilitációs kutyakiképző osztotta meg tudását és tapasztalatait az állatasszisztált terápiáról, valamint bemutatót tartott terápiás kutyáival, Almával és Brunóval. Az érdeklődők testközelből láthatták, hogyan segítenek ezek az állatok a terápiás folyamatokban.

Almával, az egyik kiképzett segítőkutyája segítségével mutatta be dr. Fekete Szilvia habilitációs kutyakiképző, hogyan képes egy négylábú társ jelentős támogatást nyújtani a mindennapi életben, különösen mozgássérült személyek számára. Az előadás során a résztvevők láthatták, miként segíthet egy ilyen kutya a közlekedésben, a tárgyak felvételében vagy éppen az önálló életvitel megkönnyítésében. Az előadás érzékletesen rávilágított a terápiás és segítőkutyák fontosságára a rehabilitációban és a mindennapi feladatok megoldásában.

„Az állatasszisztált terápiában nemcsak kutyákat alkalmaznak, de én főként e csodás állatokkal dolgozom. Terápiás célú komplex fejlesztő foglalkozásokat végzünk, ahol a kutyák kiemelt szerepet játszanak. Jelenleg négy kutyám van, közülük kettő már vizsgázott, míg a háttérben látható fekete labrador tanuló státuszban van, és még nem tette le a szükséges vizsgát. Magyarországon a terápiás kutyák alkalmazása szigorú szabályozás alá tartozik, és a vizsgák világszínvonalúak. A kutyáknak egy kétkörös vizsgán kell megfelelniük a gazdájukkal és a felvezetőikkel együtt, hogy részt vehessenek a terápiás munkában” – mondta el dr. Fekete Szilvia habilitációs kutyakiképző, terápiás felvezető, gyógypedagógiai asszisztens.

Dr. Fekete Szilvia 10 évvel ezelőtt találkozott először a terápiás kutyák különleges szerepével. Egyik kutyája, aki mára már nyugdíjas, kölyökként is rendkívül érzékenyen reagált a gyerekek érzelmeire, különösen a sírásra. Szilvia észrevette, hogy a kutya őt is vigasztalta, amikor rosszul érezte magát, és mindig követte, ha beteg volt. Ez a különleges kapcsolat arra ösztönözte, hogy mélyebben foglalkozzon a terápiás kutyák szerepével. A téma iránti érdeklődése egyre nőtt és hamar felismerte, hogy ezzel szeretne hivatásszerűen is foglalkozni.

„Alma kutyám különböző csoportokban vesz részt, kezdve a korai fejlesztéstől a bölcsődén át egészen a fogyatékkal élő gyermekek és idősek támogatásáig. Két- és hároméves gyerekekkel dolgozunk, ahol óvodai specialistaként segítjük őket, de Alma érzékenyítő programokon is részt vesz. A lehetőségek végtelenek: a kutyák csodás eszközök a terápiás munka során. Az interakciók során én is átérzem a résztvevők érzéseit és a csoport pozitív energiáját. Ez egy valódi „win-win-win” helyzet, ahol mindenki nyer!” – folytatta dr. Fekete Szilvia.

Magyarországon világszínvonalú szabályozás gondoskodik arról, hogy csak szakmailag felkészült kutya és felvezető párosok végezhessenek állatasszisztált terápiás munkát. Az MCC nyíregyházi központjában tartott Kutatók Éjszakájának első előadásán megtudtuk, hogy a vizsgák kifejezetten nehezek, mivel a kutyák képességeit és tudását egyaránt szigorú feladatok során tesztelik. Az érdeklődők az interaktív előadáson a terápiás kutyák feladataiba is bepillantást nyerhettek. Ezáltal megtapasztalhatták, hogy a terápiás munka rendkívüli felkészültséget és odaadást igényel mind a kutyák, mind a felvezetőik részéről.

 

Kapcsolódó galéria

Kutatók Éjszakája az MCC-ben 2024