Állati nap az állatparkban

– Nézd, hogy marcangolja azt a hús! – így hüledezett egy kislány barátnőjével vasárnap délelőtt a szumátrai tigris kifutójánál. Több tucat látogató gyűlt itt össze, hogy megnézzék, Gio, a fenséges nagymacska hogyan falatozik.

– Nagyon tetszett, igazából nem tudtuk, hogy mire számítsunk ezzel kapcsolatban, tulajdonképpen szegény jól elküzd vele – ezt mondta egy hölgy, miután a tigris hosszan játszott a reggelijével. A látogatók többsége csak az állatparkban értesült arról, hogy vasárnap ünneplik az állatok világnapját, de nagyon örültek, hogy ebből az alkalomból még több érdekesség várta őket Sóstó fái alatt.

– Péntek este érkeztünk Nyíregyházára. Már tegnap is itt voltunk, és kétnaposra terveztük ezt a kirándulást, teljesen véletlenül jutott eszünkbe, hogy ma van az állatok világnapja, és akkor így alakult, hogy megnézzük a mai programokat is – tette hozzá Turcsik Kármen, aki családjával jött a szabolcsi megyeszékhelyre.

A látványetetéseken túl állati show-műsorok is várták a kicsiket és a nagyokat Sóstón. A fókák mellett a papagájok is megmutatták, milyen ügyesek. Az állatparkban a szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az emberi tevékenység következtében soha nem látott mértékben csökken egyes állatfajok egyedszáma. Sőt, az utóbbi évtizedekben az emberiség olyan mértékben avatkozott be a több tízmillió éves természetes egyensúlyi állapotba, hogy az már ökológiai katasztrófával is fenyegethet. Az állatparkok ezért egyre gyakrabban fajmentő helynek is számítanak.

[REKLAM]

– Talán az egyik legfontosabb ünnep számunkra az állatok világnapja, hiszen itt távoli tájak nagyköveteit láthatjuk, több mint 5 ezer állattal. Az itt bemutatott fajok jó része veszélyeztetett, vagy kihalás szélén áll, mint a mögöttem lévő szumátrai tigris, és nagyon szeretnénk ezt megmutatni a vendégeknek is, hogy tulajdonképpen az állatkertek szerepe rég átértékelődött, nemcsak a szórakoztatás a célunk, az sem elvetendő szempont, de mellette az oktatás, a kutatás és a fajmegőrzés is – hangsúlyozta Révészné Petró Zsuzsanna, osztályvezető.

Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik meg világszerte. Minden évben október 4-én, Assisi Szent Ferenc halálának napján tartják. A legenda úgy szól, hogy a szent értett az állatok nyelvén és beszélgetett is velük.

Z. Pintye Zsolt