Állati tárlat porcelánból
Porcelánból készült állatfigurákból nyílt kiállítás a Nyíregyházi Állatparkban. A Viktória Házban berendezett különleges állatkiállítást a Herendi Porcelánmanufaktúra hozta el a megyeszékhelyre.

Különleges új lakók költöztek – még ha átmenetileg is – a Nyíregyházi Állatparkba. Porcelánból készült vízilovak, tigrisek, szerelmes hattyúk, elefántok, teknősök és még számos állatfaj kínál új élményt a látogatók számára.

 

Állatvilág a művészetben

 

Az idén fennállásának a 20. esztendejét ünneplő állatpark, összefogva a Herendi Porcelánmanufaktúrával, három hónapon keresztül mutatja be a természet és az evolúció tökéletességét, egyben a kézi porcelánkészítés művészi nagyságát jelképező tárlatát. A mostani kiállítás különlegessége, hogy láthatók állatok naturalisztikus festésben és pikkelyes, azaz vh mintával megfestve.

– Ezek a porcelán figurák nagyon kedveltek az USA-ban, számos klub gyűjti őket, gyakorlatilag nincs olyan állat, amit ne készítettünk volna el herendiben – fogalmaz dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. A mostani tárlat darabjainak sorában igazi különlegesség az a kacsapár, amely matt festése miatt gyönyörűen adja vissza a kacsák természetes szépségét.

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházi Állatpark időről időre teret ad különböző művészeti eseményeknek. A Viktória Házban nyílt különleges tárlat része az intézmény jubileumi rendezvénysorozatának.

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: – Már évek óta fontosnak tartjuk, hogy a művészetek megjelenjenek az állatkertben. Akik járnak ide, tudják, hogy van szobrunk orrszarvúból, a főbejárat előtt például egy zsiráfszobor fogadja a látogatókat. Minden évben van gyermekrajzpályázatunk, amikor gyermekrajzokat állítunk ki, de nagyszerű természetfotók is kerültek már a parkba.

 

Alkotó művésznő

 

A megnyitón jelen volt Esztergályos Cecília is, aki nemcsak az állatokért rajong, de köztudottan maga is készít kerámiákat, ezúttal a nagyközönség előtt sajátkezűleg festett herendi porcelánt.

A világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája évek óta szervez Európa-szerte kulturális kiállításokat, amelyek célja az értékmegőrzés, valamint annak a következő generációk számára való átörökítése. Magyarország keleti részén hosszú évek óta nem találkozhattak a Herendi termékeivel a fehér arany kedvelői, így a mostani tárlattal igazi csemege a rajongók és gyűjtők számára.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)