Állatok szilvesztere Nyíregyházán

Szilveszter éjszakáján sokan tűzijátékkal búcsúznak az óévtől és köszöntik az újat. Az égi háború az embereknek szórakozás, ám a környezetünkben élő háziállatoknak igen megterhelő lehet. Sok kutya és macska annyira megijed az erős fénytől és hangoktól, hogy elmenekülnek otthonukból. A felelős állattartók tehetnek ez ellen. A szakemberek azt javasolják, aki tisztában van azzal, hogy kedvence fél szilveszterkor, zárja olyan helyre, ahonnan nem tud elszökni. A laskában tartott kutyákat célszerű hat óra előtt sétáltatni, hiszen akkor még nem indulnak be a pirotechnikai eszközök. Akkor is pórázon, vagy biztonsági hámon kell sétáltatni őket, nehogy megijednek és elfussanak. Mindezek mellett nem árt, ha a chip mellett névvel, lakcímmel és telefonszámmal ellátott bilétát tesznek a gazdik a kutyák nyakörvére, hiszen ha mégis elszökne, ez segít a hazakerülésben.

 

Óvintézkedések szilveszter előtt

 

Racska Andrea, az Állatbarát Alapítvány vezetője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a szilveszter az emberek számára vidám mulatozást és óév búcsúztatást jelenti, addig a kedvencek számára többnyire rémálom. A petárda és a tűzijáték, a velük járó óriási hang és fényhatás megrémiszti a kisállatokat. Ezért munkatársaikkal mindig arra kérik a gazdikat, hogy bizonyos óvintézkedéseket már előre hajtsanak végre, hogy a kutyák és cicák számára ne legyen szörnyű ez az éjszaka.

 

Esetkocsi szilveszterkor is

 

A szakemberek azt javasolják, ha olyan kutyával, vagy macskával él együtt valaki, akiről tudja, hogy nagyon fél, célszerű az állatorvossal enyhe nyugtatót, vagy homeopátiás szert felíratni, hogy a kis kedvenc könnyebben átvészelje a szilvesztert. Az Állatbarát Alapítvány munkatársai szilveszterkor is mentőautóval segítenek a bajba jutott állatokon. Az esetkocsi január elsején is járja az utakat, hiszen ekkor van a legtöbb kóbor állat az utcákon. Ha ilyet látnak, befogják, majd a szervezet telephelyén ellenőrzik a chipet és értesítik az elkóborolt állat gazdáját.

ME.