„Állatokról mindenféle” olvasási akció a könyvtárban

Az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány idén elindította az Állatbarát Olvasó Kihívást, melynek célja, hogy a pedagógusokat és a szülőket is arra ösztönözze, hogy 12 hónap alatt 12 állatokkal vagy állatvédelemmel kapcsolatos könyvet olvassanak el közösen. A programhoz csatlakozott a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is, amelynek gyermekkönyvtára külön akciót hirdetett ebben a témában alsó és felső tagozatos iskolások számára.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár júliusi „Állatokról mindenféle” akciója keretében az alsó tagozatosoknak Lázár Ervin Öregapó madarai, míg a felső tagozatosoknak Hugh Lofting Doktor Dolittle és az állatok című könyvét kell elolvasniuk. Minden olvasmányhoz tartozik egy feladatlap, amelyet kitöltve vissza kell juttatni a könyvtárba, ezekért cserébe pedig ajándékot nyerhetnek a diákok. A feladatlapok letölthetők a könyvtár honlapjáról, a beadási határidő augusztus 9-e.

„Egy országos program keretében minden hónapban egy kiválasztott állat témájában bővítjük könyvtárunk kínálatát a felnőtt olvasóink számára. A gyerekek sem maradhatnak ki az izgalomból, ezért gyermekkönyvtárunk havonta olvasói kihívást hirdet. Minden hónapban külön-külön választunk egy könyvet alsó és felső tagozatos diákok számára, amelyekhez egyszerű feladatlapok tartoznak. Azok a gyerekek, akik kitöltve visszaküldik a feladatlapot, ajándékkönyveket nyerhetnek, és a program végén a fődíjként egy tablet kerül kiosztásra” – mondta el Tóthné Szomolya Ágnes gyermekkönyvtáros.

A program augusztus végéig tart, és az ajándékokat az országos könyvtári napok keretében sorsolják ki. Tóthné Szomolya Ágnes szerint a kezdeményezés nagy népszerűségnek örvend az olvasók körében.

„Megfigyeltük, hogy az állatos könyvek különösen népszerűek a felnőttek körében is. Néhány hónappal ezelőtt indítottuk el a zöld könyvtári polcot, amely szintén nagy sikert aratott; a látogatóink gyakran választanak innen olvasnivalót. A gyerekek körében az állatos könyvek mindig is közkedveltek voltak. És valóban, a feladatlapok iránti érdeklődés is jelentős: sok szülő már előre érdeklődik, hogy miből készüljenek el a feladatok, milyen könyveket olvassanak el, és hogyan szerezzék be azokat. Nagy örömünkre, van egy lelkes olvasói bázisunk, akik minden alkalommal örömmel töltik ki a feladatlapokat” – emelte ki Tóthné Szomolya Ágnes gyermekkönyvtáros.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár által indított „Állatokról mindenféle” akció újabb lépést tett a felelős állattartás és állatvédelem népszerűsítésében. Az augusztus végéig tartó program célja, hogy a fiatal olvasók érdeklődését felkeltse az állatok iránt, és tudatosabbá tegye őket az állatvédelmi kérdésekben.