Állatvédelem – Pedagógusoknak rendeztek roadshow-t Nyíregyházán
Fotó: Trifonov Éva

Az állatvédelem-pedagógia és az Állatvédelmi Témahét népszerűsítése érdekében Pedagógus Roadshow-t szervezett az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság a Nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola Szabó Lőrinc Tagintézményében. Az eseményen állatvédelmi szakemberek és pedagógusok osztották meg egymással ismereteiket, tapasztalataikat és azt a szemléletet, amit érdemes átadni a jövő generációjának.

Magyarország keleti régiójának egyetlen, állatsimogatóval is rendelkező ökoiskolája, a Szabó Lőrinc Tagintézmény adott otthont annak az Állatvédelmi Roadshow-nak, amely egy országos programsorozat része. Az eseményen állatvédelmi szakemberek és pedagógusok osztották meg egymással ismereteiket, tapasztalataikat és azt a szemléletet, amit érdemes átadni a jövő generációjának. A tavalyi évben több mint 250 ezer gyermek vett részt a programban, idén azonban a szervezők arra törekednek, hogy ezt a számot tovább növeljék. Az idei Állatvédelmi Témahét részeként egy új kezdeményezés is útjára indult, az állatvédelmi délután során előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, értesülhetnek a téma újdonságairól és arról, hogyan érdemes az állatvédelmet, mint kiemelt témát közelebb vinni a gyermekekhez.

„Ez az állatvédelmi roadshow, amely most Nyíregyházán zajlik, a Szabó Lőrinc iskolában kapott helyet, ami hatalmas megtiszteltetés számunkra. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy hozzájárulhatunk ehhez az országos rendezvényhez. A roadshow az állatvédelemmel foglalkozik, és a Budapesti Állatorvostudományi Egyetem szakértői tartják az előadásokat. Számunkra az állatvédelem és az állatjólét szívügy, ezért külön öröm, hogy mi valósíthatjuk meg ezt az eseményt” – részletezte Rusznyák László, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola Szabó Lőrinc Tagintézmény tagintézmény-igazgatója.

Rusznyák László hozzátette, hogy a Szabó Lőrinc Tagintézményben kiemelt szerepet kap az állatok megóvására és szeretetére nevelés, a helyes állattartás megtanítása, valamint az állatvédelem, ezért is tartják nagy elismerésnek, hogy a keleti régióban a sóstóhegyi iskola lehetett a roadshow házigazdája. Az Igrice utcai iskolában az Állatorvostudományi Egyetem, valamint az Országos Állatvédelmi Központ szakemberei osztották meg ismereteiket a téma helyi felelőseivel.

„Az intézmény kiemelkedő szerepet játszik az állatvédelemben, ezért célunk volt, hogy az állatvédelmi témahét kezdete előtt szinte minden vármegyébe eljussunk. Ennek érdekében 17 helyszínen várjuk a pedagógusokat egy pedagógus roadshow keretében, amely előadásokkal készíti fel őket az állatvédelmi témahétre. Örömmel jelenthetem, hogy a pedagógusok eddig több mint 229 ezer diákot regisztráltak a programra. Biztos vagyok benne, hogy idén meghaladjuk a tavalyi 250 ezres részvételt” – mondta el dr. Koska Hedvig, az Igazságügyi Minisztérium Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság szakmai vezetője.

Az esemény hivatalos részét követően a jelenlévők bepillanthattak az országban szinte egyedülálló iskola életébe, ahol 2021 júniusától működik állatsimogató és növénykert. Az elmúlt 3 évben már több száz tanulónak volt lehetősége megtapasztalni, miről is szól a felelős állattartás, és azt, hogy mi mindent tudnak hozzáadni az emberek életéhez a két- és négylábú állatok. A 4. osztályos Szabó Petra is szívesen tölti az állatsimogatóban a szabadidejét.

„Bejövünk, simogatjuk az állatokat, néha megetetjük őket, vizet cserélünk. Ilyesmiket csinálunk, és van, amikor a nyulakhoz is bemehetünk, hogy megsimogassuk őket. A macskákkal is gyakran játszunk” – számolt be Szabó Petra, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola Szabó Lőrinc Tagintézmény tanulója.

Az állatokat a Nyíregyházi Állatpark ajánlotta fel az iskolának. A gyerekek testközelből is megtapasztalhatják a mezőgazdasági munkákat, az állatsimogató mellett pedig egy biokertet is létrehoztak. Itt gyógy- és fűszernövényeket termesztenek, minden osztály egy-egy ágyást kapott az udvaron. Az Állatvédelmi Témahét további programjairól és az ingyenes nyitóeseményről az Állatvédelmi Témahét weboldalán és közösségi média felületein tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó galéria

Pedagógus Roadshow a Szabó Lőrinc Tagintézményben