Allergiaszezon – Emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja
Fotó: Illusztráció

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legfrissebb tájékoztatása szerint a parlagfű pollenkoncentrációja a hétvégén, illetve a következő hét elején fokozatosan emelkedni fog, az ország keleti részein, valamint az Alföldön várhatóan több helyen is elérheti a magas szintet. Fontos, hogy az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében az érintettek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat.

 

Az idei évben hamarabb kezdődött a parlagfű szezonja, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ már július utolsó hétvégéjére figyelmeztetést adott ki, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja több helyen is eléri a tüneteket okozó szintet. Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt előfordulhat, kialakulhat már óvodáskorban is, de akár 40 évesen is jelentkezhetnek az első tünetek. Ezek a panaszok az orrfolyás, tüsszögés, viszkető szemek, orrdugulás, könnyezés, fülkürtviszketés, kritikus esetekben fulladás – erről már dr. Csajbók Valéria tüdőgyógyász főorvos, allergológus adott tájékoztatást.

– Sajnos megelőzni nem lehet a parlagfű-allergiát, ez egy genetikusan determinált megbetegedés, ami jelentkezik előbb vagy utóbb, ha arra hajlamosak vagyunk. A tünetek megelőzésére azt szoktuk javasolni, hogy időben vizsgáltassák ki magukat a betegek a parlagfű-allergiára, illetve bármilyen más típusú allergiára és keressenek fel szakembert, valamint időben kezdjék el a megfelelő gyógyszeres kezelést – mondta el dr. Csajbók Valéria tüdőgyógyász főorvos, allergológus szakorvos.

Időben kell elkezdeni a kezelést

Fontos, hogy az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében az érintettek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

Azt tapasztaljuk, hogy először a betegek vény nélkül kapható készítményekhez nyúlnak, mert az egyszerűbb. Idővel azonban megjelennek a szakrendelésen, főleg parlagfű-allergia esetén, mivel nagyon agresszívek a tünetek és erősebb, vényköteles gyógyszerekhez kell, hogy nyúljanak. Ott támadunk mi is a gyógyszerekkel, ahol maga az allergia támad. Tehát orrspray-ket, szájon át antihisztaminokat adunk, illetve szemtünetek esetén szemcseppeket – részletezte dr. Csajbók Valéria.

Sokan próbálkoznak házi praktikákkal a parlagfű-allergia tüneteinek enyhítésére, mivel a gyógyszeres kezelést szeretnék kiegészíteni vagy elkerülni. Ezek között bőven van olyan dolog, amire érdemes odafigyelni – mondja a szakember.

Hasznos praktikák

– Mindig szoktuk mondani a betegeknek, hogy tájékozódjanak a betegségükről, olvassanak utána, lépjenek be csoportokba, mert természetesen vannak hasznos praktikák. Ha parlagfű-allergiásak vagyunk, akkor ebben a szezonban ne menjünk szabad területre, ne menjünk ki parlagfűmezőbe például futni. Ha lehet, ebben az időszakban menjünk el nyaralni, aki megteheti. Ha parlagfűpollennel érintkezünk, mossunk minden nap hajat, mossuk meg a bajszot, a szakállat, ne tegyük ki az ágyneműt a napra, illetve a szabad levegőre, ahol összegyűjti egész nap a pollent és az éjszaka irritál. Próbáljunk meg levegőtisztítókat használni, illetve a gyógyszeres kezelést folyamatosan alkalmazni – emelte ki a tüdőgyógyász főorvos.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legfrissebb tájékoztatása szerint a parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A hétvégén, illetve a következő hét elején fokozatosan emelkedik, az ország keleti részein, valamint az Alföldön várhatóan több helyen is elérheti a magas szintet.