Allergiaszezon – Erre számíthatunk idén a megyei tisztifőorvos szerint
Fotó: Illusztráció

Már itt van, de nem érte még el a riasztási fokozatot a pollen koncentrációja. Talán van idő arra, hogy az allergiások megkezdjék a gyógyszerezést, hiszen a riasztás idején már kevésbé segítenek a tabletták. A megyei tisztifőorvos intelmei következnek.

Augusztusban a parlagfű magas koncentrációja okozza a legnagyobb gondot az erre érzékenyek számára. Idén nem volt még riadó, de várható az értékek emelkedése. A szakember szerint csökkenő tendenciát mutat az allergiás megbetegedések száma.

Dr. Szabó Tünde megyei tisztifőorvos kiemelte:

A parlagfű sajnos sok embernél okoz allergiás reakciókat. Úgy mint szemkönnyezés, szemviszketés, orrfolyás, krákogás, garatviszketés, tartós köhécselgetés, ami nem kezelve és tartósan magas pollenszint esetén akár nehézlégzéshez, vagy asztmás rohamokhoz is vezethet. A veszély az, hogy az asztmás roham tartós maradhat, és súlyos egészségkárosodáshoz vezet. Akár élete végéig tartós gyógyszer szedésre szorulhat az illető.

Ezért fontos, hogy mindenki tudjon az allergiája természetéről, és a szezon indulása előtt legalább két héttel kezdje el a gyógyszerszedést, mellyel a túlérzékenységi reakciót visszafoghatja. 

Vannak olyan életmódbeli javaslatok is, melyekkel csökkenthetjük a tüneteket.

Kocsiban, ha utazunk, felhúzott ablakkal utazzunk. Akár naponta mossunk hajat, a párnákat  naponta mossák, vagy az ágyneműt gyakran cseréljék, akik érzékenyek a pollenekre. Vagy gyakran porszívózzák a lakást, és ne teregessenek kint a szabadban. Természetesen nem csak parlagfű érzékenység van. Akár több egyéb növényre kiterjedő allergiás reakciókat is lehet észrevenni.

- tájékoztatta szerkesztőségünket a megyei tisztifőorvos.

Tavasszal, sőt már tél végén érezhetik egyesek a tüneteket. Ekkor jelentkezik pl. a mogyoró pollenje, de a gombák hullámzó módon szórják spórájukat.

Pollencsapdával folyamatosan ellenőrzik hazánkban az allergének mértékét. Nyíregyházán a Népegészségügyi Központ épületének tetején gyűjtik, majd Budapesten értékelik a pollenek megjelenését. Becslések szerint a világban 500 millió légúti allergiában szenvedő embert regisztráltak, és ugyancsak becsült adatok szerint a felnőtt, munkaképes korú lakosság közel 40 %-nál jelentkeznek az ismert tünetek. Miután nem csak a hörgőrendszert, de szinte az egész szervezetet érinti az asztmába fordulható allergia, nem szabad könnyelműen venni, kezelni kell a betegséget. Magyarországon a legújabb kutatások nyomán megjelent terápia is elérhető. Napi adatokkal szolgál a polleninfo.oki.hu oldal.