Alzheimer Café – Lelki támogatással és tanácsadással indult a programsorozat őszi első előadása
Fotó: Szarka Lajos

Megtartották az őszi időszak első Alzheimer Café előadását a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központban. A program célja továbbra is az, hogy megfelelő tanácsot adhassanak a demenciával küzdő betegeknek. A keddi előadás vendége ezúttal Szováti Tamás orosi plébános volt.

Szeretetben élni a legjobb páncél

Fontos, hogy meglegyen a lelki egyensúly, valamint az, hogy magukról is gondoskodjanak azok a szociális területen dolgozók, akik a demenciával küzdőknek és az időseknek segítenek. Erről szólt főként az ősz első Alzheimer Café előadása, melyet kedden tartottak a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központban. A programsorozat lényege, hogy tanácsokkal és támogatással lássák el a betegeket, dolgozókat vagy akár a téma iránt érdeklődőket. Szováti Tamás orosi plébános kiemelte: szükséges az ilyen munkakörben dolgozók lelki ápolása.

A téma lényege, hogy a demens betegeket ápoló, gondozó személyek hogyan tudják karbantartani, illetve olyan értelemben szinten tartani magukat a nyomások alatt, hogy ők ne omoljanak össze, ne legyenek úgymond lelkileg beteggé. Hiszen egy ilyen beteg ápolása hosszú ideig tart és stresszt okozhat. Külön kell itt választani az olyan helyzeteket, amikor a családtag maga gondoskodik az ilyen rokonairól, valamint az intézményben dolgozók tevékenységét. Ha egy családtag teszi, ő nehezen tudja ezt letenni, 24 órás szolgálatban van. Azt, hogy miként tudja ezt megtenni a családi élet mellett, a pihenés mellett, hogy gondoskodjon a demenciával küzdő rokonról, azt nem könnyű összeegyeztetni. Az állami intézményrendszerben viszont cserélődnek a munkatársak. A lényege az egésznek, hogy miként lehet a szolgálatban és a gondozásban lévőket segíteni – osztotta meg gondolatait a plébános.

A gondozást igénylő emberekre figyelni nem egyszerű feladat. Szováti Tamás plébánosként adott tanácsot a résztvevőknek. Szerinte: egyrészt a mozgás, sport és a megfelelő életmód is segíthet. Viszont úgy gondolja: mégis a legfontosabb a szeretet, mivel abban lettünk megteremtve. Ha pedig erre fektetjük a hangsúlyt, az erős támaszték lehet az ilyen dolgozók számára.

Fontosak az ilyen ismeretterjesztő programok

Az intézmény szociális és egészségügyi területen segíti a betegeket. Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a központ igazgatója elmondta: azért fontosak az olyan programok, mint az Alzheimer Café vagy akár az Idősek Akadémiája, mert egyre több a demens beteg, akiknek segítség kell.

Azért tartjuk ezeket nagyon fontosnak, mert a médiában rendszeresen találkozunk azon hírekkel, hogy a demencia, mint kórkép, mekkora ütemben növekszik a mai világban. Nálunk is mind az alapszolgáltatásokban, szakosított ellátásban, illetve az egészségügyi rendszerben megjelennek az ilyen betegek. Úgy gondoljuk, manapság egyre inkább szükséges beszélni erről a témáról, több területről megközelíteni, hiszen nem elég tisztázottak az érintettek számára az utak. Sok esetben a családban, amikor ilyen kórképpel kerül mondjuk szembe a hozzátartozó, akkor nem tudja, merre induljon el. Ezeket a rendezvényeket azért tartjuk lényegesnek, és próbáljuk minél szélesebb körben, komplexebben felépíteni, mert szeretnénk mindenkit rávilágítani arra, milyen típusú ellátások zajlanak nálunk, akár a már említett alapszolgáltatás vagy szakosított ellátás keretében. Az otthon élő betegeknek is segítséget nyújtunk, de helyileg nálunk van demens idős nappali ellátás is, illetve a bentlakásos intézményünkben konkrétan demens dolgozók közreműködésével is tudjuk támogatni az olyan lakóinkat, akiknek problémái vannak – részletezte az igazgató, aki azt is elárulta: az előadás után egy olyan alkalmat is tartanak majd, melyen arra fektetik a hangsúlyt, hogy bemutassák az érdeklődőknek, mivel fordulhatnak az intézményhez. Zárásként pedig Leviczki Márta egészségpszichológus fog előadást tartani a központban. Az igazgató úgy gondolja: ha az érdeklődők folyamatosan járnak a programjaikra, kialakulhat az a segítségkör, amire szükségük van. Jelenleg körülbelül 1000–1200 fő számára nyújtanak segítséget, ebbe a házi, nappali és bentlakásos demens és idős betegek is beletartoznak. Nagyné Hermányos Zsuzsanna szerint sokan veszik igénybe a szolgáltatásaikat. Ez azt a visszajelzést adja számukra, hogy jól működik a központ és a rendezvények is hasznosak.

Kapcsolódó galéria

Alzheimer Cafe 20241008