Amarilláék bronzérmesek!
A nyíregyházi Veres Amarilla is tagja volt a magyar válogatottnak.

Könnyebb kezdést is el tudtunk volna képzelni. Kerekesszékes vívásban a világ elitjéhez tartozó Kína ellen rajtolt a magyar női válogatott a riói paralimpián. Veres Amarilla ugyan az első meccsén 5-3-ra kikapott Zhou-tól, a folytatásban azonban minden párharcát megnyerte.

Előbb Zhou-t győzte le 6-5-re, majd Rong-ot 8-5-re. Amarillán tehát semmi nem múlt, de végül a Dani-Krajnyák-Veres összeállítású magyar csapat 45-35-re kikapott. A következő ellenfél Fehéroroszország.

Kína-Magyarország 45-35 

A fehéroroszok elleni mérkőzésen az első párban Krajnyák Zsuzsa 5-4-re győzött, majd Veres Amarilla szenzációs vívással 5-1-re nyert, így két pár után 10-5 az állás Magyarország javára. Dani Gyöngyi nagyot hajrázott, és 1-4-ről fordítva 5-4-re nyert, 15-9-re módosítva az állást. Krajnyák Halkina után Kastsiuchkova ellen is nyert, 20-13 ide. A hétpontos előnyből négyet Veres Amarilla harcolt ki. Halkina révén felzárkóztak a fehéroroszok, sőt 24-25-nél a vezetést is átvették. Dani után Amarillán volt a sor, hogy visszaszerezze az előnyt, az ellenfél Makrytskaya volt. Az NYVSC vívója jól kezdett, végül hat találatára csak két válasz érkezett, 30-27-re Magyarország vezetett. Krajnyák tovább növelte a különbséget, már 40-31-re vezettek a magyarok. Amarillára hárult a feladat, hogy a legjobb fehérorosz, Halkina ellen megtartsa az előnyt. Az elején ugyan háromszor tisztán talált a fehérorosz, de Pákey Béla tanítványa öt tussal válaszolt, így a magyar csapat győzött második csoportmeccsén! 

Magyarország-Fehéroroszország 45-35

A magyar csapat ezzel elődöntős, ahol Hongkong az ellenfél. Hongkong a csoportmeccsek során az első helyen végzett, nagyon elverték Brazíliát és Lengyelországot is. 

Az elődöntőben Yu 5-2-re győzte le Krajnyák Zsuzsát az első párban. Veres Amarilla következett Chan ellen. A nyíregyházi sportoló eddig a magyar csapat legjobbja volt, ezt most is bizonyítja, 6-5-re nyer! Sajnos Dani Gyöngyinek nem megy ma, 5-0-ra veszített Justine Ng ellen, így 15-8-ra módosult az állás. Krajnyák jól vív, de Chan növeli a különbséget, 20-11 Hongkong javára. Ismét Dani volt a páston Yu ellen, és Hongkong meglépett 25-13-ra. Amarillán volt a sor, hogy életben tartsa a reményeket, Ng volt az ellenfél. Sajnos nem sikerült közelebb kerülni, 30-16. Dani Chan ellen jól teljesített, 7-5-re nyeri az asszót. Krajnyák Zsuzsa Ng ellen 6-5-re nyert, így 40-29 lett az állás. Amarilla a befejező ember, és jól kezdett, tíz pont lett a különbség. A vége 45-34, Hongkong döntős, a magyar csapat Lengyelország ellen vívhatott a bronzéremért.  

Hongkong-Magyarország 45-34

Óriási csatát hozott a bronzmeccs, két kör után 30-30 volt az állás. A lengyelek elhúztak 35:32-re, majd Krajnyák remek vívásának köszönhetően már a magyaroknál volt az előny 40:38-ra. Az utolsó párban Veres vívott Fidrychhel, aki ugyan több tust adott az asszóban, 6:4-gyel kiegyenlített, de az utolsó, mindent eldöntő találatot a nyíregyházi vívó vitte be, így meglett a bronzérem. 

Ez az első paralimpiám, és ez volt az első alkalom, hogy én voltam a befejező ember a csapatban, miután a legerősebb emberünk, Krajnyák Zsuzsa tegnap, a tőr egyéni bronzmeccsen megsérült. Még új vagyok, de sikerült megcsinálnom, hihetetlen – mondta Veres Amarilla. 

Magyarország-Lengyelország 45-44

Dankó L.